Projekt Srečevanja glasov/Co-voicings temelji na plesno-vokalni predstavi Okus tišine vedno odmeva v izvedbi Irene Tomažin. Foto: Nada Žgank
Projekt Srečevanja glasov/Co-voicings temelji na plesno-vokalni predstavi Okus tišine vedno odmeva v izvedbi Irene Tomažin. Foto: Nada Žgank
Okus tišine vedno odmeva
Irena Tomažin raziskuje načine bivanja ljudske pesmi na sodobnih odrih. Foto: Nada Žgank
DAMIR IMAMOVIĆ
Dvodnevne delavnice bosta vodila Damir Imamović in Svetlana Spajić. Foto: Cankarjev dom

Celoten projekt, ki bo svoj epilog doživel ta teden, med 27. in 30. marcem, temelji na plesno-vokalni predstavi Okus tišine vedno odmeva, v kateri se plesalka, performerka in vokalistka Tomažinova poglablja v stanja, ki jih glas skozi izročilo petja ljudskih pesmi vpisuje v zgodovinski in obenem osebni spomin.
V sklopu projekta se je avtorica srečevala z vrsto umetnikov, zapisanih ljudskemu petju, in pri tem vedno znova presenečena spoznala, koliko eksperimentiranja in avantgarde je znotraj njihovega poustvarjanja ljudske glasbe. Poudarja, da se dela krivica, ko se jo uvršča zgolj v enega izmed glasbenih žanrov.
Tomažinova si je projekt zamislila kot preplet več poustvarjalcev ljudskega petja iz različnih držav, ki na delavnicah, okroglih mizah in pogovorih ob gostovanju predstave raziskujejo načine bivanja ljudske pesmi na sodobnih odrih. Predstavo si bo mogoče še enkrat ogledati v soboto, sklep projekta pa prinaša tudi dvodnevne delavnice, ki jih bosta vodila priznani sarajevski pevec sevdaha mlajše generacije Damir Imamović in srbska umetnica Svetlana Spajić. Pripravljajo tudi pogovor z ustvarjalcema, ki ga bo vodil Boštjan Narat.
S knjigo in zgoščenko
Projekt spremlja še izid knjige Srečevanja glasov/Co-voicings (izšla je pri Emanatu), ki obsega prispevke Tomažinove, Ljobe Jenče, Imamovića, Katarine Juvančič ter intervjuje, ki jih je Tomažinova opravila z Naratom, Bogdano Herman, Spajićevo in Natalko Polovinko. Pri založbi Kamizdat je izšla zgoščenka Taste of Silence z desetimi pesmimi oziroma zvočnimi zapisi iz predstave Okus tišine vedno odmeva. Zajema staroslovanske ljudske pesmi, nekaj eksperimentov z glasom in tekstov iz predstave.
Projekt je nastal v produkciji Emanat, večino sredstev za izvedbo pa so prejeli na razpisu Evropske kulturne fundacije. Kot koproducenti so pristopili še zavod Maska in Cankarjevem dom ter mednarodnimi partnerji - sarajevsko združenje umetnikov Crvena, Interzone Festival iz Novega Sada in poljski Grotowski Institute.