Literarni pohod se začne pri spomeniku enemu naših največjih pesnikov Francetu Prešernu in njegovi muzi. Foto: MMC RTV SLO
Literarni pohod se začne pri spomeniku enemu naših največjih pesnikov Francetu Prešernu in njegovi muzi. Foto: MMC RTV SLO
Društvo slovenskih pisateljev
Pot, poimenovana Mestno središče, popelje tudi mimo Društva slovenskih pisateljev in drugih pomembnih ustanov. Foto: DSP

Gre za poti, ki sledijo tistim, zastavljenim v istoimenski knjigi avtorjev Sebastjana Preglja in Gašperja Trohe. S postankom pri posameznih točkah v prestolnici se sprehajalci seznanijo z življenjem in delom slovenskih književnikov.
Prve 'preizkuševalce' poti so na odprtju nagovorili urednik na Študentski založbi Mitja Čander, načelnik oddelka za kulturo na ljubljanski mestni občini Uroš Grilc in Gašper Troha, soavtor knjige Literarne poti Ljubljane, nato pa so se odpravili na pot.
Literarni potep po mestnem središču
Prva literarna pot popelje od Prešernovega trga čez Mestni in Stari trg do Gornjega trga, kjer znova zavije proti Ljubljanici. Na drugi strani zavije po Bregu, čez Novi trg in se mimo Narodne in univerzitetne knjižnice ter Križank nadaljuje do Slovenske ceste. Pri Drami gre po Erjavčevi do Prešernove, po kateri teče, dokler ne zavije mimo Narodnega muzeja, Moderne galerije, Opere in Narodne galerije. Po Župančičevi ulici pride do Gosposvetske, prek katere znova pride do Slovenske ceste, nato pa čez Kongresni trg do izhodišča. Sprehajalci se na poti, ki je v knjigi poimenovana Mestno središče, ustavijo na nekaj manj kot 30 točkah, na katerih se spoznajo z zgodbami znamenitih književnikov in pomembnih krajev in ustanov, kakršne so Oder 57, Društvo slovenskih pisateljev in Slovenska matica.
Še skok na dva druga konca
Prešernov trg je izhodišče tudi za drugo pot, ki nato zavije v drugo smer, in sicer se prek Ciril-Metodovega in Krekovega trga naveže na Poljansko cesto in sledi Poljanskemu nasipu do Živinozdravske ulice, nato pa se po približno enaki poti vrne na začetno točko. Obsega devet 'postankov', med temi Cukrarno in eksperimentalno gledališče Glej, ki danes deluje na drugi lokaciji. Tretja pot pravzaprav ni povsem določena, je bolj nabor različnih točk (12), razsutih po vsem mestu.

Zgodbe hiš, mimo katerih hodimo vsak dan
Udeležence projekta popeljejo po poteh strokovno izšolani vodniki Zavoda za turizem Ljubljana. Po besedah Sebastjana Preglja je koncept - točke, na katerih so nekoč bivali zdaj že preminuli literati - naredil Gašper Troha, njega samega pa je pri pisanju vodilo to, da bodo besedila čim bolj privlačna in zanimiva. Njun namen je bil, da bralci "postanejo pozorni na hiše, mimo katerih hodijo vsak dan".