Pesnica se je poglobila v posameznikovo identiteto in integriteto, velik pomen je namenila tudi tišini. Foto: Emka
Pesnica se je poglobila v posameznikovo identiteto in integriteto, velik pomen je namenila tudi tišini. Foto: Emka
Milan Kleč: Končne avtobusne postaje
Milan Kleč je bil na začetku svoje literarne poti pesnik, nato se je povsem predal prozi, zdaj pa so znova na vrsti njegovi verzi. Foto: Emka
Feri Lainšček
V Cankarjevi založbi so predstavili tudi zgoščenko z naslovom Na kožo zapisane zgodbe, na kateri je mogoče prisluhniti pesmim Ferija Lainščka v interpretaciji pevke Lare Jankovič. Foto: Agencija Giedon

Po besedah urednika Zdravka Duše zbirka še nikoli ni dobila tako raznolike obogatitve. Kristina Hočevar se podpisuje pod svojo četrto pesniško zbirko, v kateri je po besedah Duše še vedno zavezana intimi, vendar so postali njeni verzi ' bolj zračni'. Ker je intima v sodobnem življenju vedno na presečišču pogledov, postane ta tudi družbena tema. Hočevarjeva pravi, da so Nihaji blizu njeni drugi zbirki Fizični rob. Pesnica se je poglobila v posameznikovo identiteto in integriteto, velik pomen je namenila tudi tišini.
Cikli posameznikove življenjske poti
Pesnik, ki se predstavlja pod psevdonimom Kobrowsky, je svoje pesmi povezal z naslovom Najprej semza slišal pr dejanje. Po urednikovih besedah oblikuje pesnik besedno maso zelo po svoje, s čimer lahko do povedanega takoj zavzame tudi distanco. Zbirka je sestavljena iz več ciklov, stadijev, ki skozi postopke smešenja in bogokletnosti izrisujejo posameznikovo življenjsko pot.
Končne avtobusne postaje
Milan Kleč
se po obdobju svoje literarne poti, v kateri se je povsem posvetil prozi, znova vrača k verzom. Predstavlja zbirko Končne avtobusne postaje, v kateri je po besedah Zdravka Duše veliko prepoznavnega Kleča, od naivnega pesniškega subjekta do velikega veselja do vsega, kar je trivialno. Vendar se v pesmih prepozna tudi velika ustvarjalna zrelost, za katero je Kleč mislil, da jo je dokončno ujel v prozo.
Sto in en kratek vdih večnosti
Sto žalostnih in še ena malo manj vesela je naslov nove pesniške zbirke Milana Dekleve. V sedemvrstičnicicah pesnik, kot pravi Duša, suvereno prehaja od filozofskih verzov do krhkih liričnih podob, od Nietzscheja do budistov in od temnih Grkov do popzvezd. Sam pesnik je o zbirki povedal, da združuje "sto in en kratek vdih večnosti".
80 pesmi o toliko kravah
Pesnik Janez Ramoveš ostaja v novi zbirki Čreda zvest narečju rodne Poljanske doline. Po besedah Duše bi te pesmi v knjižni slovenščini sicer ohranile sporočilno raven, toda semantično bi povsem zbledele. Pesnik je napisal 80 pesmi o prav toliko kravah, vsaka pesem pa je metafora za človeško življenje, ki ga določa večen strah pred klavnico.
Lainščkove pesmi ljubezni in svobode
Predstavili so tudi zgoščenko z naslovom Na kožo zapisane zgodbe, na kateri sta moči združila pevka in igralka Lara Jankovič ter literat Feri Lainšček. Pesnik je dejal, da ga najbolj vznemirjata ljubezen in svoboda, ki ju je vnesel tudi v pesmi, ki jih prepeva Jankovičeva. Gre za preplet ruskih romanc, madžarske romske glasbe in balkanskih ljudskih napevov.