Priljubljeni pevec je izgubil bitko z boleznijo. Foto:
Priljubljeni pevec je izgubil bitko z boleznijo. Foto:

Kot poroča hrvaški portal Jutranji.hr, je sarajevski pevec umrl v zagrebški bolnišnici po zapletih, do katerih je prišlo po presaditvi ledvice. Po presaditvi, na katero je čakal dve leti, je dobil vročino in vnetje pljuč, ki je bilo zaradi oslabljenega organizma zanj usodno.

Njegove zdravstvene težave so se začele 2011, ko so ga prepeljali v bolnišnico. Izkazalo se je, da ima težave z ledvicami, zato je začel dializo, naslednje leto pa so mu morali operirati tudi srce. Pozneje se je izkazalo, da je diabetes močno oslabil tudi njegovo srce. Zdravniki so odločili, da potrebuje presaditev ledvic, na katero je čakal več kot dve leti.

Eden najbolj prepoznavnih glasbenikov nekdanje Jugoslavije
Kemal Monteno se je rodil 17. septembra leta 1948 v Sarajevu očetu Italijanu in mami iz BiH-a. Svojo glasbeno kariero je začel v 60. letih s pesmijo Lidija na festivalu Vaš šlager sezone. V svoji bogati karieri je s svojim liričnim romantičnim glasbenim slogom, v katerega je vpletal tradicionalne motive bosanske sevdalinke, pa tudi italijanske canzone, osvajal občinstvo po celotnem Balkanu in drugod. Glavna tema njegovih pesmi je bila ljubezen. Sodeloval je na številnih glasbenih festivalih doma in v tujini ter skupno izdal 15 albumov. Bil je zelo plodovit glasbeni ustvarjalec, pisal je tudi za številne druge pevce, od Arsena Dedića, Zdravka Čolića, Oliverja Dragojeviča do Tereze Kesovije in Nede Ukraden. Kemo, kot so ga klicali njegovi prijatelji, je nastopil tudi v številnih duetih, med najbolj znanimi je tisti z Oliverjem Dragojevićem v pesmi Nije htjela, številne njegove pesmi, kot je Sajarevo ljubavi

moja, pa so že skoraj ponarodele.

Spodaj si lahko ogledate posnetek njegovega velikega koncerta v dvorani Lisinski leta 2012.