Orkester Slovenske filharmonije bo v počastitev 70-letnice ponovil spored koncerta s 13. januarja 1948. Foto: Slovenska filharmonija/Janez Kotar
Orkester Slovenske filharmonije bo v počastitev 70-letnice ponovil spored koncerta s 13. januarja 1948. Foto: Slovenska filharmonija/Janez Kotar
Slovenska filharmonija
Slovenska vlada je odločbo o ustanovitvi filharmonije izdala 30. decembra 1947. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Ob tej priložnosti pripravljajo koncert orkestra, ki bo pod dirigentsko taktirko Simona Krečiča in s solistom pianistom Juretom Goručanom ponovil spored koncerta s 13. januarja 1948. Prisluhniti bo mogoče baletni suiti Ljubezen čarovnica Manuela de Falle in Sejemska borba bikov Salvadorja Bacarissea, de Falline simfonične slike za klavir in orkester Noči v španskih vrtovih ter simfonično suito Iberija Isaaca Albeniza.

Odločbo o ustanovitvi filharmonije je slovenska vlada izdala 30. decembra 1947. Na čelo osrednje glasbene ustanove na Slovenskem je kot prvi direktor in umetniški vodja tedaj stopil Marjan Kozina, prvi koncert novega orkestra pa se je tisti januarski dan odvil v dvorani hotela Union.

Filharmoniji se priključi Slovenski komorni zbor
Med velikimi prelomnicami v delovanju SF-ja je leto 1976, ko je prenehal delovati filharmonični zbor, kar je povzročilo težave pri izvajanju velikih vokalno-instrumentalnih skladb. Praznino je v veliki meri zapolnil ljubiteljski Consortium musicum z zborovodjem Mirkom Cudermanom, na čigar pobudo je leta 1991 nastal samostojen Slovenski komorni zbor, ki se je nato vključil v filharmonijo.

Novo prizorišče, potrojeno občinstvo
Leta 1982, ko so v Ljubljani odprli nov kulturni hram - Cankarjev dom, je tja svojo abonmajsko dejavnost preselila tudi filharmonija. Sledil je porast števila obiskovalcev, ki se je potrojilo, veliki simfonični orkester pa je začel nastopati v akustično primernejši dvorani, kar se je ohranilo do danes.

Častni pokrovitelj koncerta, ki se bo začel ob 19.30 v Dvorani Marjana Kozine, je predsednik republike Borut Pahor. Koncerta ob 70-letnici SF se bo udeležil tudi minister za kulturo Tone Peršak.