Gostovanje ruskih umetnikov, ki ga pripravljajo pri Imago Sloveniae – Podoba Slovenije v sodelovanju s Forumom slovanskih kultur, se simbolno navezuje na začetno obdobje delovanja projekta. Foto: Imago Sloveniae
Gostovanje ruskih umetnikov, ki ga pripravljajo pri Imago Sloveniae – Podoba Slovenije v sodelovanju s Forumom slovanskih kultur, se simbolno navezuje na začetno obdobje delovanja projekta. Foto: Imago Sloveniae
Državni ansambel Ruski kozaki je ena izmed vodilnih profesionalnih plesnih skupin v Rusiji, znana po dinamičnosti in navdušujoči dodelanosti. Foto: Imago Sloveniae

Nocojšnji nastop Ruskih kozakov bo v Unionski dvorani Grand hotela Union.

Gostovanje ruskih umetnikov, ki ga pripravljajo pri Imago Sloveniae Podoba Slovenije v sodelovanju s Forumom slovanskih kultur, se simbolno navezuje na začetno obdobje delovanja projekta. "Spektakelski nastop, podoben nocojšnjemu, je bil eden prvih večjih dogodkov s tujimi izvajalci v organizaciji naše ustanove. Letošnja otvoritev festivala je tako spomin na čas, ko je projekt Imago Sloveniae vstopal v mednarodni prostor," so o dogodku zapisali organizatorji.

Dinamičnost in navdušujoča dodelanost
Državni ansambel Ruski kozaki je ena izmed vodilnih profesionalnih plesnih skupin v Rusiji, znana po dinamičnosti in navdušujoči dodelanosti. Predstave, ki jih izvaja, so preplet tradicionalnih plesov, pesmi in instrumentalnih skladb.

V sklopu projekta Imago Sloveniae Podoba Slovenije je bilo v 30 letih organiziranih več kot 2.500 koncertov v izvedbi več kot 10.000 vrhunskih glasbenikov, ki jim je prisluhnilo več kot milijon in pol obiskovalcev. Danes projekt povezuje 20 slovenskih krajev iz Slovenije in zamejstva, svojo mrežo pa uspešno širi tudi mednarodno.

Medžanrska odprtost
Programsko pri poletnem delu jubilejne sezone organizatorji stavijo na preizkušeno medžanrsko odprtost ter na že tradicionalne sklope, posvečene klasični glasbi in izstopajočim mladim glasbenikom, pa tudi džezu. Osrednji poudarek bo na prepletanju tradicije in sodobnosti, še piše v sporočilu za javnost.

Med vrhunci programa so organizatorji izpostavili gostovanje dua violinistke Judith Ingolfsson in pianista Vladimirja Stoupela, med avgustovskimi dogodki pa solo večer beloruske flavtistke Marute Staravoitava. Omenili so tudi koncert orgelske in violinske glasbe Od baroka k romantiki, ki ga bosta izvedla v Sloveniji živeči ruski violinist Vasilij Meljnikov in ruska organistka Irina Rozanova, ter nastop v Sloveniji živeče violinistke ruske šole Nadežde Tokareve na koncertnem večeru Orkestra ruskih ljudskih inštrumentov Nekrasov iz Moskve.

Slovesen in čustveno obarvan večer se po besedah organizatorjev obeta ob jubilejnem koncertu ob desetletnici moškega zbora Vokalna akademija Ljubljana pod vodstvom maestra in umetniškega vodje Stojana Kureta z gosti, med katerimi bo mezzosopranistka Bernarda Fink.

Cikel Mladi talenti
Od leta 2005 je del Imagove programske sheme cikel Mladi talenti, namenjen prepoznavanju in razvijanju izjemnega potenciala mladih glasbenikov, tudi v sklopu cikla Jazz oder pa se bo predstavilo nekaj izjemnih glasbenikov mednarodnega formata.