Udeleženci srečanja bodo zvečer s poznavalci Trubarja razpravljali o njegovem delu. Foto: MMC RTV SLO
Udeleženci srečanja bodo zvečer s poznavalci Trubarja razpravljali o njegovem delu. Foto: MMC RTV SLO
Srečanje slovenskih pisateljev v Velikih Laščah

V sklopu pestrega programa bo podpisana listina konvencije, popoldne bodo odkrili spominsko tablo Slovenske pisateljske poti, zvečer pa bo pod drobnogledom Trubarjeva Cerkovna ordninga. Pogovor s poznavalci Trubarja - Kozmo Ahačičem, Jonatom Vinklerjem in Igorjem Grdino - bo vodil urednik Aleksander Čobec s 3. programa Radia Slovenija, ki sodeluje pri projektu. Za glasbeno-literarni program bo zvečer s priredbami Menartove poezije poskrbela skupina Same babe.

Prireditve se bo udeležila vrsta književnikov, med njimi člani Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina, Željko Kozinc, Marij Čuk, Vladimir Kovačič, Mirjam Drev, Jana Putrle Srdič, Vlado Žabot, Peter Rezman, Marjan Strojan in Barbara Simoniti.

Na prireditvi bodo predstavili tudi literarni triatlon za učence zadnje triade osnovnih šol in srednje šole. Sklepna prireditev maratona z razglasitvijo nagrajencev bo ob 180-letnici smrti Matije Čopa prihodnje poletje v Žirovnici. Med letom pa bodo v okviru SPP pripravili vmesna srečanja z interpretacijami del.

Celodnevna prireditev v organizaciji Društva slovenskih pisateljev (DSP), Javnega zavoda Trubarjevi kraji in drugih organizacij ponuja razmislek o Slovenski pisateljski poti. To je projekt DSP-ja, ki duhovno povezuje literate in ljubitelje literature z lokacijami, kjer so živeli in ustvarjali pisatelji. Je spomenik slovenstvu in priložnost za združevanje na več ravneh. Med drugim projekt, pri katerem sodeluje 67 občin, povezuje tudi javne zavode, ki lahko sodelujejo tudi na drugih področjih.

Srečanje slovenskih pisateljev v Velikih Laščah