"Zaradi posledic koronavirusa Švedska akademija na novo opredeljuje svoj prispevek in nagrade ter dodeljuje nova sredstva," so dejali na Švedski akademiji, ki podeljuje Nobelovo nagrado za književnost.

Foto: EPA
Foto: EPA

Kot so sporočili, bodo pomoč med drugim namenili za podporo dejavnostim v "interesnem območju akademije". Finančna pomoč bo namenjena avtorjem, prevajalcem in drugim ustvarjalcem v kulturi. Večino sredstev bodo razdelili v obliki delovnih štipendij, pomoč pa nameravajo nameniti tudi nekaterim kulturnim organizacijam, ki so morale zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedati vrsto dogodkov.

Švedska akademija sicer letno za subvencije in nagrade nameni med 15 in 20 milijoni švedskih kron. Osrednja nagrada, ki jo podeljujejo, je Nobelova nagrada za književnost, lani po letu premora, ko je zaradi škandala ni podelila, je podelila dve – prejela sta jo poljska pisateljica Olga Tokarczuk in avstrijski avtor Peter Handke. Vse Nobelove nagrade po tradiciji podelijo v Stockholmu in Oslu 10. decembra, na obletnico smrti izumitelja dinamita Alfreda Nobela (1833–1896).