2. aprila praznujemo mednarodni dan otroške in mladinske literature. To je tudi datum, ko se spominjamo rojstva svetovno znanega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, zaradi katerega v Sloveniji poteka "celonočna prireditev" Noč z Andersenom.

Knjižnica Antona Tomaža Linharta v Radovljici ima v Sloveniji najdaljšo tradicijo tovrstnega dogodka. Letos so ga priredili že trinajsto leto.

Program je vsako leto drugačen, skupno pa mu je to, da se ga udeležijo učenci zadnje triade osnovne šole, ki ob zelo pestrih in poučnih vsebinah spoznajo dela Hana Christiana Andersena, zanimivosti iz njegovega življenja in predvsem spoznajo, da branje bogati naša življenja in ga osmišlja.

16 učencev, ki so se udeležili 13. Noči z Andersenom v knjižnici Antona Tomaža Linharta, je pripravilo štiri pravljice Hansa Christiana Andersena po metodi kamišibaj (pripovedovanje zgodbe s pomočjo ilustracij, ki so v leseni škatli in se med pripovedovanjem menjavajo). Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
16 učencev, ki so se udeležili 13. Noči z Andersenom v knjižnici Antona Tomaža Linharta, je pripravilo štiri pravljice Hansa Christiana Andersena po metodi kamišibaj (pripovedovanje zgodbe s pomočjo ilustracij, ki so v leseni škatli in se med pripovedovanjem menjavajo). Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

"Tovrstni dogodek je sicer najbolj razširjen na Češkem, kjer so letos imeli že 19. Noč z Andersenom. V Sloveniji smo se temu projektu pridružili nekoliko pozneje, ravno naša knjižnica je bila prva, tako da letos zaznamujemo 13. obletnico. Lani je zaradi selitve knjižnice v nove prostore nismo praznovali. Sicer pa je v Sloveniji letos deset takšnih dogodkov. Poleg nas še OŠ Bled, OŠ Lipnica, OŠ Lesce in druge šole in knjižnice po Sloveniji, vse od Murske Sobote do Obale. Skupno bedi okrog 10.000 ljudi po vsem svetu, tudi v Avstraliji in Ameriki, kjer to poteka predvsem na veleposlaništvih. Skupno je letos v projekt vključenih 1.772 krajev po vsem svetu, od tega je kar 1.400 dogodkov na Češkem, vseh sodelujočih držav pa je letos 21," je razložila Božena Kolman Finžgar, direktorica knjižnice Antona Tomaža Linharta v Radovljici.

Še več informacij o 13. Noči z Andersenom vas čaka na MMC-jevem otroškem portalu.

Program je vsako leto drugačen in se razlikuje od šole do šole oziroma knjižnice, njegov osnovni namen pa je promocija branja, otroške in mladinske literature ter praznovanje obletnice rojstva danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Letos je prireditev potekala s petka, 29. marca, na soboto, ko je v knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici najprej potekala degustacija in spoznavanje vseh vrst čajev. Nato je sledila igra Ugani, kdo. Vsak je na poseben obrazec napisal svoje ime in nekaj zanimivosti o sebi ter kako je oblečen. Preostali udeleženci pa so poskušali uganiti, kdo je to. Sledila je zelo zanimiva in poučna igraAndersen, ne jezi se. Podobno kot Človek, ne jezi se, le da so tukaj izstopale informacije o pravljičarju Hansu Christianu Andersenu. Učenci so ga lahko spoznali tudi z bolj osebnega vidika. Najbolj jim je ostalo v spominu, da je bil visok, vitek in da je imel številko noge 47.

Nato smo slišali mednarodno poslanico, ki jo je vsem zbranim prebral knjižničar Andrej Jalen. Posebnost poslanice je v tem, da je za določeno leto popolnoma enaka v vseh državah in da jo vedno napiše določena izbrana država. Letos je na vrsto prišla Litva, njeno osnovno sporočilo pa je, da se ob branju umirimo, kar je v današnjem hitrem načinu življenja nujno. Sledil je ogled filma Wall-e, ki je učence zelo navdušil, ravno tako pa tudi zvezdogled v napihljivem šotoru, ki je ponujal pogled v vesolje, mednarodne vesoljske postaje in življenje astronavtov.

Po zvezdogledu sta knjižničarki Barbara Ahačič Osterman in Katarina Peterc iz knjižnice Domžale predstavili način pripovedovanja pesmi, zgodb in pravljic z metodo kamišibaj. Potem so tudi učenci pripravili štiri Andersenove pravljice (Polž in vrtnica, Ajda, Kraljična na zrnu graha in Hranilnik) po tej metodi in nam jih predstavili. Nepozabne karaoke za razvedrilo vseh, predvsem pa tistih, ki so postajali zaspani, so poskrbele, da prav nihče ni zatisnil oči.

Božena Kolman Finžgar, direktorica knjižnice Antona Tomaža Linharta v Radovljici:
Božena Kolman Finžgar, direktorica knjižnice Antona Tomaža Linharta v Radovljici: "Veseli me, da nas je v Sloveniji vedno več, ki se odločamo za prireditev tovrstnega knjižnega dogodka, ki učencem približa branje na zanimiv in nekoliko drugačen način." Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Zgodaj zjutraj v soboto je sledil sprehod do ene izmed najbolj znanih Radovljiških gostiln, kjer smo imeli zajtrk, ob devetih pa so prišli na predstavitev celotnega dogajanja različni novinarji in starši, učenci pa so predstavili nočno dogajanje, še enkrat pa smo slišali štiri Andersenove pravljice po metodi kamišibaj.

"Verjamem, da smo s tem dogodkom približali branje tudi kakšnemu učencu, ki sicer morda ni ravno velik ljubitelj knjig. Še posebej pa se mi zdi pomembno upoštevanje letošnje mednarodne poslanice, kjer smo lahko slišali zgodbo Petra Svetine: Kako je gospod Feliks tekmoval s kolesom. Sporočilo govori o tem, da si je Feliks med samo kolesarsko dirko privoščil limonado, se usedel in jo v miru popil, pa kljub temu pridrvel v cilj z zavidljivim rezultatom. Naj bo to sporočilo popotnica za vse nas, da se umirimo in vzamemo v roke kakšno zanimivo knjigo. Knjižnice vas čakajo z odprtimi vrati," je zaključila Božena Kolman Finžgar.