Letošnja 10. jubilejna Noč z Andersenom je imela rdečo nit na temo čarovništva in čarobnosti. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Letošnja 10. jubilejna Noč z Andersenom je imela rdečo nit na temo čarovništva in čarobnosti. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Noč z Andersenom
Prva naloga je bilo zanimivo spoznavanje udeležencev, nato pa so se vrstile tudi druge delavnice v trajanju približno ene šolske ure. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Noč z Andersenom
Najdlje trajajoča delavnica je zaobsegala branje Andersenove pravljice Vžigalnik, izdelavo lutk iz velike kuhalnice in nato še izvedbo dramske oziroma lutkovne predstave. Ogledali smo si kar tri različne predstave, saj je bilo v vsaki dramski skupini udeleženih šest učencev. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Noč z Andersenom sicer šteje že 15 let. S tem projektom pa, zanimivo, niso pričeli na Danskem, od koder svetovno znani pisatelj prihaja, temveč na Češkem, kjer je tovrsten projekt tudi najobsežnejši. Od slovenskih knjižnic je v tem projektu najdejavnejša Knjižnica Antona Tomaža Linharta iz Radovljice, ki je letos praznovala že jubilejno 10. izvedbo tovrstne pravljičnotematske družabne in kulturne prireditve za osnovnošolce.

V Sloveniji letos sodelovalo skupno osem ustanov
Poleg Knjižnice Radovljica so se projektu letos priključile še nekatere knjižnice in osnovne šole: Knjižnica Rogaška Slatina, Knjižnica Toneta Seliškarja, OŠ Ivana Babiča - Jagra Merezige, OŠ ob Rinži iz Kočevja, OŠ Toneta Čufarja z Jesenic, OŠ Josipa Premlja z Bleda in OŠ Stara Cerkev Kočevje.

Letošnja tematika čarobnost
Letošnjo noč je povezovala čarobnost, zato so imeli učenci nalogo izdelati čarovniške klobuke, plesali so poseben čarobni ples, knjižnico pa je obiskal tudi čarodej Miloš, ki je otrokom neskrivnostno razodel tudi en trik, ki so ga lahko preizkusili.

Le ena je Andersenova noč
Posebnost Andersenove noči je, da poteka po vsem svetu na isto noč. Letos je bila to noč s 27. na 28. marec, v njej pa so sodelovale Avstralija, ZDA, Danska, Grčija, Nemčija, Velika Britanija, Afrika, Francija, Češka, Slovaška, Slovenija, Bolgarija, Srbija, Hrvaška in Poljska. Vsaka država oz. ustanova v državi se na projekt prijavi in pripravi tudi okviren program, ki se seveda vsebinsko navezuje na pravljice Hansa Christiana Andersena. Naslednja Noč z Andersenom bo 1. aprila 2016. Sicer je 2. april razglašen za mednarodni dan knjig za otroke, saj je to tudi rojstni dan pravljičarja Hansa Christiana Andersena.

Andersenov program v radovljiški knjižnici
Učenci tretje triade osnovnih šol iz okolice Radovljice, ki so veliki ljubitelji pravljic in redni obiskovalci knjižnice, so se na 10. noč z Andersenom z veseljem prijavili že pred tedni. Program se je pričel s spoznavanjem udeležencev, nato je sledila čarovniška plesna delavnica, pa obisk čarodeja Miloša, branje pravljice v različnih jezikih (španskem, kitajskem, italijanskem, portugalskem, nemškem, angleškem ...). Sledilo je branje Andersenove pravljice Vžigalnik ter njena podrobna lutkovna uprizoritev: po 6 učencev je samostojno izdelalo lutke in uprizorilo predstavo. Manjkale niso niti karaoke, ki so mlade pravljičarje dodobra sprostile, da so si lahko dali duška in pozabili na morebitno utrujenost.

Večer je bil izjemno pester, družaben, izobraževalen in poln smeha. Galerijo si lahko ogledate tudi na MMC-jevem otroškem portalu.
Predstavitev za novinarje, starše in preostalo javnost
V soboto ob 9. uri zjutraj je sledila predstavitev projekta. Udeležili so se ga starši otrok, ki so noč prebedeli v knjižnici, in mnogi drugi. Božena Kolman Finžgar, direktorica knjižnice v Radovljici, je povedala: "Veseli me, da se ohranja bralna kultura in da takšni zanimivi, ustvarjalni in družabni dogodki sploh obstajajo. Učenci se družijo, spoznavajo, kajti, ko se prijavijo, ne vedo, kdo vse bo z njimi prav vso noč. Ni prvoaprilska šala, da bo naslednja Andersenova noč ravno 1. aprila 2016"