Oblika letošnje izvedbe filmskega festivala v Benetkah še ni povsem jasna. Foto: Reuters
Oblika letošnje izvedbe filmskega festivala v Benetkah še ni povsem jasna. Foto: Reuters

Organizatorji Mostre upajo namreč, da bodo kljub trenutni pandemiji novega koronavirusa lahko izvedli že 77. festival, ki je za zdaj napovedan od 2. do 12. septembra. Umetniški direktor festivala Alberto Barbera je za italijansko tiskovno agencijo Ansa povedal, da za zdaj ne razmišljajo o digitalni različici.

"Toronto je popolnoma drugačen tip festivala"
Barbera se je s tem odzval tudi na izjavo vodij filmskega festivala v Torontu Joane Vicente in Camerona Baileyja, da iščejo najboljšo možnost – četudi digitalno – za izvedbo festivala, saj niso prepričani, kako bo septembra z izvedbo množičnih prireditev. Kanadski festival je napovedan med 10. in 20. septembrom. "Toronto je popolnoma drugačen tip festivala in ga ni mogoče primerjati s Cannesom ali Benetkami," je dejal umetniški direlktor Mostre in dodal, da ne vidi možnosti, da ne bi bilo fizične izvedbe festivala.

Cate Blanchett bo predsedovala žiriji. Foto: Reuters
Cate Blanchett bo predsedovala žiriji. Foto: Reuters

Ikona sodobnega filma na čelu žirije
Beneški žiriji bo letos predsedovala leta 1969 rojena avstralska filmska igralka Cate Blanchett, ki se med drugim ponaša z dvema oskarjema. Barbera je ob razkritju tokratne glave žirije dejal, da gre za "ikono sodobnega filma, ki je ustvarjala pod vodstvom največjih režiserjev zadnjih dveh desetletij in ki jo občinstvo obožuje".

Poudaril je tudi njena humanitarna in naravovarstvena prizadevanja ter zavzemanje za enakopravnost žensk v filmski industriji. "Njen izjemni igralski talent v kombinaciji z njeno edinstveno inteligenco ter iskreno predanostjo kinematografiji so idealne lastnosti za predsednico žirije," je še dodal 70-letni umetniški direktor beneškega festivala.