Pozniča so pozvali ga tudi k zagotavljanju transparentnih postopkov pri imenovanju vodstvenih kadrov in spoštovanju strokovnih meril.

Na mizi so trije sklepi: da naj se direktorji izberejo le po strokovnih merilih, da KPK uvede postopek zaradi sumov političnega kadrovanja in da se postopki iskanja direktorjev začnejo pravočasno ter so transparentni. Še šestim direktorjem namreč letos poteče mandat. Foto: BoBo
Na mizi so trije sklepi: da naj se direktorji izberejo le po strokovnih merilih, da KPK uvede postopek zaradi sumov političnega kadrovanja in da se postopki iskanja direktorjev začnejo pravočasno ter so transparentni. Še šestim direktorjem namreč letos poteče mandat. Foto: BoBo

V Levici menijo, da je v zadnjem času opaziti "pravi kadrovski cunami" ministra za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Zorana Pozniča. Najbolj izpostavljeni primeri, pri katerih se kažejo obrisi političnega kadrovanja, so po njihovem mnenju Tehniški muzej Slovenije, Slovenska filharmonija in Moderna galerija.

Za direktorico Tehniškega muzeja je Poznič po mnenju Levice nastavil prevajalko brez vodstvenih izkušenj, v SF-ju že nekaj časa traja boj za odstavitev direktorice Marjetice Mahne, kamor bi po informacijah Levice radi nastavili Pozničevega predhodnika, nekdanjega ministra za kulturo iz kvote SD-ja Dejana Prešička. Na mestu direktorice Moderne galerije pa namesto Zdenke Badovinac vidijo zaposleno v ministrovem kabinetu.

Nujna seja odbora za kulturo zaradi ministrovega kadrovanja
Sorodna novica Politično kadrovanje v nacionalnih kulturnih ustanovah

Poziv k spoštovanju strokovnih meril
Omenjeni po mnenju Levice ne ustrezajo niti strokovnim kriterijem niti razpisnim pogojem. Zato so na današnjem odboru predlagali tri sklepe. Prvi se glasi, naj odbor pozove Pozniča, da preneha s političnim kadrovanjem in na vodstvena mesta imenuje kandidate, ki izkazujejo kompetence in strokovnost. Hkrati bodo komisiji za preprečevanje korupcije predlagali, naj glede sumov o političnem kadrovanju na ministrstvu uvede postopek preverjanja. Ministrstvo pa so pozvali tudi, naj pravočasno začne postopke za javne razpise in pri tem spoštuje strokovna merila.

Neuspela pobuda za razrešitev Renate Zamida
Članica sveta zavoda Gabriela Babnik je ministra pozvala k razrešitvi direktorice Javne agencije za knjigo Renate Zamída, je za TV Slovenija poročala Špela Kožar. Večina članov sveta zavoda razrešitve ni podprla. Babnik izpostavlja predvsem manko strategije razvoja agencije, kar je po krovnem zakonu razlog za razrešitev.

"Za primerjavo: na novi Nacionalni program za kulturo, strateški dokument za celotni sektor, čakamo že tri leta, pa za to še nihče ni odgovarjal," je komentirala Kožarjeva. "Očitno si želi izjemen dosežek Zamide lastiti nekdo drug – Slovenija bo namreč drugo leto država gostja v Bologni, nato še na frankfurtskem knjižnem sejmu."