Pesniška platforma je nastala z namenom ustvarjanja priložnosti za perspektivne evropske pesnice in pesnike Foto: Uradna stran
Pesniška platforma je nastala z namenom ustvarjanja priložnosti za perspektivne evropske pesnice in pesnike Foto: Uradna stran
Mitja Čander upa, da bo Versopolis postala osrednja stran za poezijo v Evropi. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Literarni festival Dnevi poezije in vina se pri nas odvija že osemnajst let. Foto: Uradna stran

Založba Beletrina je s podporo Evropske komisije zagnala projekt Versopolis, ki vključuje še deset evropskih držav. Gre za pesniško platformo, ki je zaživela lani decembra, svojo uradno spletno stran pa – kot se za pesniško spletno mesto spodobi – odpira na svetovni dan poezije. 21. marec namreč ni samo prvi pomladni dan, temveč tudi svetovni dan poezije, dan torej, ko v roke vzamemo naključno ali nenaključno pesniško zbirko in preberemo vsaj eno pesem.


Priložnost za mlade avtorje
Po besedah vodje projekta Anje Kovač je Versopolis nastal kot polje ustvarjanja priložnosti za mlade evropske pesnike in pesnice, ki se v njegovih okvirih lahko predstavijo tudi zunaj meja svoje domovine. V projektu poleg Slovenije sodelujejo še Slovaška, Italija, Švedska, Poljska, Velika Britanija, Makedonija, Litva, Belgija, Hrvaška in Avstrija; vsaka od sodelujočih držav pa ima svoj festival, posvečen poeziji, na katerem se bodo izbrani pesniki predstavili.

Prav tako je vsaka država izbrala pet avtorjev, vključenih v mrežo 55 evropskih pesnic in pesnikov, ki se bodo letos predstavili na literarnih festivalih omenjenih držav.

Kaj bo prinesla prihodnost?
Kot napovedujejo pri Beletrini, se bodo v naslednjih treh letih Versopolisu s svojimi literarnimi festivali pridružile nove države in z njimi nove pesnice in pesniki. Odgovorni urednik Beletrine Mitja Čander pa je ob predstavitvi izrazil željo, da bi Versopolis postal osrednja stran za poezijo v Evropi, vsekakor pa se bo po njegovem mnenju ta stran počasi začela nadgrajevati in širiti.

Ob lansiranju spletne strani Veropolisa in ob letošnjem svetovnem dnevu poezije je nastal tudi kratek videoposnetek o poeziji. V njem več kot 30 evropskih pesnikov, ljubiteljev poezije in mnenjskih voditeljev razmišlja o poeziji in njenem trenutnem stanju in ali out. Na posnetku najdemo tudi izjavo Svetlane Makarovič.

Lejla Švabič