Muzej sodobne zgodovine, ki so ga odprli novembra lani v zgradbi s t. i. Hitlerjevim balkonom, ustvarjalne ideje zbira v obliki risb, skic, fotografij s prenosnim telefonom in drugih podob. Zainteresirani lahko svoje zamisli naložijo na splet. (Vse dosedanje predloge si lahko ogledate tukaj.) Tiste, ki bodo dobile največ všečkov, bodo predstavili na jesenskem dogodku.

Foto: Haus der Geschichte Österreich
Foto: Haus der Geschichte Österreich

Odvračanje pogleda ne koristi nikomur
Balkon je "eden od krajev, o katerem se v Avstriji največ govori, a je bil obenem več desetletij tabu", je zapisal muzej v izjavi. "Želimo sprožiti javno in široko soočenje s tem zgodovinsko obremenjujočim krajem," je povedala direktorica muzeja Monika Sommer.

Balkon oziroma terasa z neoklasicistično dekoracijo trenutno ni v rabi. Je pa muzej postavil zvočno instalacijo, ki dvakrat dnevno odmeva na prostranem trgu pred stavbo v spomin na tiste, ki jih je aneksija "utišala".

Aktivisti zahtevajo rušenje
Adolf Hitler je 9. aprila 1938 priključitev Avstrije razglasil z lesenega balkona, ki je bil pritrjen na mogočno neogotsko pročelje dunajske mestne hiše. Pozneje so nacisti provizorični balkon nadomestili s kamnitim, da bi priredili komemoracijo za prelomni trenutek.

Podrobnosti teh dogodkov so že bolj ali manj izbrisane iz kolektivnega spomina, a skupina aktivistov, ki si je nadela ime Memory Gaps, se kljub temu bojuje za to, da bi bil balkon porušen.
Predlagajo, naj odstranitev balkona postane del proslav ob stoletnici prve avstrijske republike (in zaznamovanja 80-letnice zloglasnega Anschlussa).