Razstava bo na ogled do 28. junija.

Mednarodna žirija je izbirala med 325 prijavljenimi projekti. Po razglasitvi rezultatov v švicarskem Planinskem muzeju v Bernu je razstava izbranih projektov pričela pot po alpskem loku. Med prvimi jo predstavljajo v Sloveniji, na ministrstvu za kulturo, nadaljevali pa jo bodo v Idriji. Član medresorske koordinacijske skupine za izvajanje Alpske konvencije Silvester Gaberšček je v svojem uvodnem nagovoru na odprtju razstave poudaril, da je v alpskem gorskem prostoru čutiti soroden duh, ki se kaže v odnosu do prostora, v šegah in navadah, jeziku, dediščini, prepoznaven pa je tudi v arhitekturi.

Med predstavljenimi projekti je 12 prenov oziroma nadomestnih gradenj in 16 novogradenj. Prvi trije nagrajeni projekti, biotehniški izobraževalni center, gorsko gostišče in montažna hala, navdušujejo tudi s premišljenostjo, s katero so se investitorji in arhitekti lotili projektov. Posebej izstopa želja vodstva biotehniškega izobraževalnega centra iz Saleza, da nove potrebne šolske kapacitete zasnujejo kot nizkotehnološko stavbo in uporabijo preproste in učinkovite rešitve, ki bi dijake vzgajale tudi v tem pogledu, so sporočili z ministrstva.

Razstava ponuja še projekte večstanovanjskih stavb, skupnostnega bivanja, kmečkih domačij, gorske kapele, gospodarskih poslopij, mlekarne, stanovanjske soseske, večnamenskih objektov, otroških vrtcev in žičniške postaje, med njimi pa je tudi projekt prenove alpskega skednja v Bohinju slovenskega arhitekturnega biroja OFIS Arhitekti d.o.o.

Nagradni natečaj je prispevek k uresničevanju Alpske konvencije, ki je postavila vizijo, da bo postala zgled na področju prilagajanja in blaženja podnebnih sprememb, ki zadevajo tudi stavbe. Pravi ključ za učinkovito varstvo podnebja je zato v prenovi in gradnji novega stavbnega fonda z okolju prijaznimi gradbenimi materiali domačega izvora.

Nagrado Constructive Alps od leta 2010 razpisujeta Kneževina Lihtenštajn in Švicarska konfederacija. Podpirajo jo države, pogodbenice Alpske konvencije, Avstrija, Italija, Lihtenštajn, Monako, Nemčija, Slovenija in Švica. Prvič so jo v okviru slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji podelili v letu 2011.

Do danes se je zvrstilo pet natečajev s 1551 predloženimi projekti in 39 nagrajenci. V lanskoletnem petem natečaju se je v ožji izbor uvrstila prenova alpskega skednja v Bohinju, si še sporočili z ministrstva za kulturo.