Kratke zgodbe Draga Jančarja so izbrane iz njegove antologijske zbirke Mnoga življenja. Foto: BoBo
Kratke zgodbe Draga Jančarja so izbrane iz njegove antologijske zbirke Mnoga življenja. Foto: BoBo

Odmerek umetnosti predstavlja premiero Jančarjeve zgodbe z naslovom Angel ga ni zapustil. Zgodbo bosta brala Ana Urbanc in Žan Koprivnik.

Tokratna zgodba "pripoveduje o pisatelju, ki se znajde v ustvarjalni krizi, čemur sam pravi, da ga je zapustil angel," so nastavek zgodbe opisali v SNG-ju Maribor. "V hlastnem iskanju navdiha se brez dokumentov znajde v Trbižu, nato pa ga pot popelje še v podzemlje, a kakšno?"

Ker je bilo gledališče zaradi epidemije novega koronavirusa zaprto za obiskovalce, so igralci in igralke predstavljali delo slovenskega literata na spletu. Pisatelj je na povabilo umetniškega direktorja mariborske Drame Aleksandra Popovskega iz zakladnice svojih številnih zgodb iz različnih obdobij izbral deseterico.

Izbrane zgodbe so izšle v knjižni izdaji Mnoga življenja
Vse je mogoče prebrati v antologijski zbirki Mnoga življenja (Beletrina, 2018), ki obsega brezčasna kratkoprozna besedila, med njimi so ljubezenske in erotične zgodbe ter zgodbe s pisatelju ljubo zgodovinsko tematiko.

Sorodna novica Maribor bodo v juniju znova prežele dramske, baletne in operne predstave

Bralne uprizoritve so obsegale zgodbe Premiera na Mali sceni, Joyceov učenec, Zapeljivec, Dekameron iz Zidanega Mosta, Zgodba o očesih, Smrt pri Mariji Snežni, Nedelja v Oberheimu, Ultima creatura, Augsburg in Angel ga ni zapustil. Jančarjeva proza je občinstvo v interpretaciji Vojka Belšaka, Matevža Bibra, Blaža Dolenca, Davorja Herge, Viktorja Hrvatina Megliča, Ivice Kneza, Žana Koprivnika, Eve Kraš, Petje Labovića, Mince Lorenci, Nataše Matjašec Rošker, Irene Mihelič, Ksenije Mišič, Mateje Pucko, Nejca Ropreta, Mojce Simonič, Matije Stipaniča, Mirjane Šajinović, Ane Urbanc, Irene Varga, Vladimirja Vlaškalića, Gorazda Žilavca in Maše Žilavec.

SNG Maribor po dvoinpolmesečni prekinitvi vseh delovnih procesov zaradi ukrepov za zajezitev širjenja virusa SARS-CoV-2 naslednji teden znova odpira svoja vrata ter v juniju in juliju vabi na predstave Drame, Opere in Baleta.