Carmina Burana v koreografiji Edwarda Cluga je bila premierno izvedena maja 2021. Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta
Carmina Burana v koreografiji Edwarda Cluga je bila premierno izvedena maja 2021. Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta

Drevišnja prireditev Balet pod zvezdami na mariborskem Glavnem trgu se začne ob 19.30. (Zaradi dogodka bo danes od 18. do 22. ure veljala popolna zapora Starega mostu, ki bo vplivala tudi na potek mestnega avtobusnega prometa.)

Carmina Burana bo zaživela v izvedbi članov baletnega ansambla, opernih solistov Nine Dominko, Domna Križaja in Martina Sušnika, Zbora Opere ter Simfoničnega orkestra SNG Maribor. Dirigiral bo Simon Krečič, ki je sicer umetniški in glasbeni direktor mariborske Opere.

Koreografija na veličastno scensko kantato
Uprizoritev v koreografiji umetniškega direktorja mariborskega Baleta Edwarda Cluga je bila premierno izvedena pred dvema letoma. Gre za osupljivo koreografijo, ki se osredinja na paralelizem med cikli narave, še posebej na pomladno prebujanje narave ter človeško življenje in poželenje. Nastala forma se popolnoma ujema s krogom sreče iz prvega speva O Fortuna. Vsak izmed 30 plesalk in plesalcev bo prispeval k popolni naravni obliki izvedbe, so sporočili iz mariborskega gledališča.


Premierno uprizoritev Carmine Burane si je bilo mogoče ogledati tudi v prenosu na TV Slovenija:

Scenska kantata Carmina Burana je najznamenitejše delo nemškega skladatelja Carla Orffa (1895–1982), ki ga je kljub nacističnim pripombam, da je njegova glasba izrojena, dokončal med vzponom nacizma leta 1936. Besedila, napisana v 11. in 12. stoletju, izvirajo od potujočih klerikov pevcev in se dotikajo življenja, sreče, pomladi, zabave, igre na srečo, požrešnosti in poželenja. Orff je med pisanjem tega kompleksnega dela je na zaporedje 24 pesmi iz ohranjenega srednjeveškega pesniškega kodeksa, ki ga sestavlja 254 pesmi, ustvaril edinstveno glasbeno-scensko delo s specifično dramaturgijo.

Koreografovo iskanje svoje zgodbe znotraj monumentalnega dela
Clugu je pobudo, da bi na to scensko kantato ustvaril koreografijo, pravzaprav dal Ivan Cavallari, umetniški direktor Velikega kanadskega baleta v Montrealu. Kot koreografu je Clugu največji izziv predstavljalo "najti svoj smisel, svojo zgodbo znotraj Orffovega monumentalnega dela in se izogniti odvečnemu podvojevanju tega, kar na neki način 'izpovesta' že samo besedilo in glasba."

Prireditev Balet pod zvezdami nastaja v koprodukciji Opere in Baleta Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor, Narodnega doma Maribor, Društva EZL EK in Zavoda za turizem Maribor pod častnim pokroviteljstvom Mestne občine Maribor. Organizatorji so prireditvi dodali tudi humanitarno noto in pozivajo zbrane, da pomagajo tistim, ki jih je letos prizadela vremenska ujma, z donacijami Rdečemu križu Slovenije.

Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta
Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta

S to prireditvijo SNG Maribor nadaljuje tradicijo prirejanja dogodkov na prostem, ki jo je pred leti začela Opera z Operno nočjo v Mestnem parku. Drama SNG Maribor se je na podoben način predstavila junija na dogodku Dramanje pred stavbo gledališča na Slomškovem trgu.

Lent po Lentu 2023 tudi z Zoranom Predinom in zasedbo Šukar
Balet pod zvezdami spada tudi v okvir sklopa Lent po Lentu 2023, ki ga prireja Narodni dom Maribor in ima prav tako dobrodelno noto. V soboto zvečer bo prav tako na Glavnem trgu nastopil Zoran Predin s skupino Šukar. "S koncertom se želimo zahvaliti in pokloniti gasilcem, reševalcem, prostovoljcem ter vsem drugim, ki nesebično delajo na poplavljenih območjih," so zapisali organizatorji in obiskovalce pozvali, naj znesek, ki bi ga sicer namenili za nakup vstopnic, nakažejo eni od dobrodelnih organizacij ali društev, ki zbirajo denar za žrtve poplav.