Prva tekmovalna predstava, Šah mat, je komedija, napisana po vzoru Feydeaujevih iger. Zaplet igre sloni na komičnem dogajanju, ko se v stanovanju gospoda Kralja nepričakovano znajdejo njegov sin Rudi, sinove številne ljubice in njegova žena. Foto:
Prva tekmovalna predstava, Šah mat, je komedija, napisana po vzoru Feydeaujevih iger. Zaplet igre sloni na komičnem dogajanju, ko se v stanovanju gospoda Kralja nepričakovano znajdejo njegov sin Rudi, sinove številne ljubice in njegova žena. Foto:
Šparovček, SNG Drama Ljubljana
Glavni junak Labicheve komedije Šparovček je skupina provincialnih veljakov: rentnik, njegova ne več najmlajša sestra, njegova za ženitev godna hči, posestnik, apotekar, davkar in okrog hčere trudeči se notar. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
Plen, Gledalisce Koper
Plen je za koprsko gledališče režiral Boris Cavazza. Foto: Gledališče Koper
Bil je škrjanec
Seveda festival komedije ne bi bil popoln brez enega najbolj vidnih gledališč na tem področju - Špas teater se predstavlje z Bil je škrjanec
V Celju so se začeli Dnevi komedije

Selektorica festivala, umetniška vodja SLG Celje Tina Kosi, se je pri izbiri tekmovalnih predstav držala vodila izbrati najboljše, kar je bilo na komedijskem področju v Sloveniji uprizorjenega v preteklem letu. V končni izbor so prišle predstave različnih slovenskih gledališč, saj je ena izmed prednosti festivala, da lahko na njem skoraj vsa slovenska gledališča pokažejo svojo najbolj uspešno komedijo zadnje sezone.

Prva poteza: Šah mat
Festival, ki bo potekal do 18. februarja, je odprla predstava Šah mat Vinka Möderndorferja v režiji Dušana Mlakarja in izvedbi domačih gledališčnikov. V tekmovalni program so uvrščene še predstave Plen Joeja Ortona v režiji Borisa Cavazze (Gledališče Koper), Šparovček Eugena Labicheja in Botha Straussa v režiji Martina Kušeja (SNG Drama Ljubljana), Kako smo ljubili tovariša Tita Radoslava Zlatana Doriča v režiji Marjana Bevka (SNG Nova Gorica in Kosovelov dom - Kulturni center Kras, Sežana), Gospodinja Jamesa Prideauxa v režiji Zvoneta Šedlbauerja (Mestno gledališče ljubljansko), Intimna komedija Noela Cowarda prav tako v Šedlbauerjevi režiji (Drama SNG Maribor), Blazno resno slavni Dese Muck v režiji Katje Pegan (Prešernovo gledališče Kranj) in Bil je škrjanec Ephraima Kishona v režiji Borisa Kobala (Špas teater, Mengeš).

Pomembno je sodelovati
V spremljevalnem programu bodo celjski gledališčniki uprizorili Kabaret Joeja Masteroffa, Freda Ebba in Johna Kanderja v režiji Mihe Alujeviča ter predstavo To ti je lajf Tine Kosi v režiji Vita Tauferja, videti pa bo mogoče tudi pantomimično glasbeno predstavo Moč ljubezni Halldore Malin Petursdottir.

Nagrajence letošnjih Dnevov komedije bodo razglasili na sklepni prireditvi, ki jo bo zaznamovala tudi monodrama Pavlek avtorja rockgre v izvedbi Petra Ternovška.

Prisluhnili bodo okusu gledalcev
Kot že na prejšnjih festivalih bo tudi letos občinstvo predstave ocenjevalo z ocenami od 1 do 5. Ob koncu festivala bodo razglasili najboljšo predstavo po izboru občinstva, strokovna žirija, ki jo sestavljajo umetniška vodja Lutkovnega gledališča Ljubljana in režiserka Barbara Hieng Samobor, prevajalec Jakob Jaša Kenda in režiser Andrej Jus, pa bo podelila nagrade za najboljšega igralca, igralko, režiserja in predstavo.

Žlahtnega peresa letos še ne predajajo naprej
Ne bodo pa letos razglasili žlahtnega komedijskega peresa. Zaradi kakovostno skromne bere so namreč odločili, da bo odslej to bienalna nagrada. Kot je pojasnila Tina Kosi, s tem upajo, da bodo tako dobili več kvalitetnih tekstov. Novi lastnik žlahtnega komedijskega peresa bo znan šele na prihodnjih dnevih komedije. Tega je lani dobil Vinko Möderndorfer za komedijo Šah mat, ki je bila izbrana med 16 anonimno prispelimi besedili.

Lani so bili najžlahtnejši
Na lanskih Dnevih komedije sta žlahtna komedijanta postala Aleš Valič (En španski komad Yasmine Reze, SNG Drama Ljubljana) in Iva Krajnc (Beneški dvojčki Carla Goldonija, MGL), žlahtna režiserka Tijana Zinajič za Poljubljanje z Mr. Beanom Roberta Farquharja (Mestno gledališče Ptuj), za žlahtno komedijo je strokovna žirija lani izbrala Te nore tenorje v režiji Jaše Jamnika (Drama SNG Maribor), občinstvo pa je za najboljšo izbralo domačo predstavo Spustite me pod kovter, gospa Markham Raya Cooneya in Johna Chapmana v režiji Vinka Möderndorferja.

V Celju so se začeli Dnevi komedije