Najboljšo komedijo je na razpis poslal Vinko Möderndorfer. Foto:
Najboljšo komedijo je na razpis poslal Vinko Möderndorfer. Foto:
Scapinove zvijače
Scapinovim zvijačam se smejijo v ljubljanski Drami.
Ti nori tenorji

Obiskovalci Slovenskega ljudskega gledališča iz Celja si bodo lahko ogledali predstave En španski komad, Scapinove zvijače, Kadar mačke ni doma, Beneška dvojčka, Poljubljanje z Mr. Beanom, Kamni v žepih, Spustite med pod kovter, gospa Markham in Ti nori tenorji. 5. marca bodo razglasili zmagovalca občinstva ter žlahtnega komedijanta, komedijantko, režiserja in predstavo po odločitvi strokovne žirije. Žlahtno komedijantsko pero pa bodo za komedijo Šah mat podelili Vinku Möderndorferju.

Predstave po izboru Tine Kosi
Predstave, ki po njenem mnenju predstavljajo vrh slovenske komedije v zadnjem letu, je izbrala umetniška voditeljica SLG-ja iz Celja Tina Kosi, ki je povedala, da bi izbrala še kakšno predstavo več, če festival ne bi bil časovno in finančno omejen. Zanj bo namenjenih 18 milijonov tolarjev, k čemur sta po milijon in pol prispevala celjska občina in ministrstvo za kulturo, drugo pa nameravajo zbrati s prodajo vstopnic in sponzorskimi sredstvi.

Kdo bo skušal nasmejati gledalce
Komedije so različne, gledalce pa bodo skušale nasmejati klasične in sodobne komedije ter drame s komičnimi primesmi. Prvi bodo na celjski oder stopili člani ljubljanske drame s predstavama En španski komad Yasmine Reza in Scapinove zvijače J.B. Poquelina Moliera. J. Mortimer in B. Cooke sta napisala komedijo Kadar mačke ni doma, ki jo ima na svojem repertoarju Špas teater iz Mengša. Mestno gledališče ljubljansko je zastopano z Beneškima dvojčkoma Carla Goldonija, Prešernovo gledališče iz Kranja pa s Kamni v žepih avtorice Marie Jones.

Igralci SLG-ja iz Celja so se pri iskanju komedije zatekli h komediji Spustite med pod kovter, gospa Markham, ki sta jo napisala R. Cooney in J. Chapman. Mestno gledališče s Ptuja pa je navdušila komedija Poljubljanje z Mr. Beanom Roberta Farquharja. Zadnji bodo na vrsti Ti nori tenorji, ki jih po dramski predlogi Kena Ludviga izvaja Drama SNG Maribor.

Komedijsko pero le še vsaki dve leti
Zadnja predstava bo na spredu po podelitvi nagrad, o katerih bodo odločali dramska igralka Ivanka Mežan ter dramaturga Andrej Jaklič in Matjaž Briški. Po koncu slovesnega dela se bodo obiskovalci lahko nasmejali še predstavi Zafrkon avtorjev Borisa Kobala in Sergeja Verča. Letos bodo pred dveletnim premorom zadnjič podelili tudi žlahtno komedijsko pero, ki ga bodo na pobudo ministrstva za kulturo odslej podeljevali le še vsaki dve leti. Letos so zmagovalca izbrali med 16 dramskimi predlogami, anonimno poslanimi v Celje.