Predstavo v režiji Eve Nine Lampič, ki so jo prikazali že februarja prek spleta, bodo premierno uprizorili nocoj v Ljubljanski Drami. Prvo slovensko uprizoritev Učinka.

V predstavi igrajo Polona Juh, Rok Vihar, Eva Jesenovec in Klemen Janežič. Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
V predstavi igrajo Polona Juh, Rok Vihar, Eva Jesenovec in Klemen Janežič. Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Britanska dramatičarka v svoji igri prevprašuje, ali je morda depresija posledica kemičnega neravnovesja v možganih, pogojena z zunanjimi dejavniki, ali pa je bolj stanje duha, ki ima točnejši pogled na svet in zaznavo sveta: "So vzroki notranji, v nas, posameznikih, ali je vzrok zunanji, v sistemu? Je sistem ta, ki nas prepričuje, da smo bolni? So ljubezen kemični procesi v nas? Kaj se zgodi, če naenkrat ne moremo več zaupati lastnim občutkom?"

Zgodba predstave v prevodu Tine Mahkota je postavljena na psihiatrično kliniko, kjer preizkušajo najnovejše zdravilo proti depresiji. V ospredju "igre za štiri osebe, v ljubezni in v žalosti" so psihiatrinja in psihoterapevtka dr. Lorna James (Polona Juh), njen predstojnik dr. Toby Sealey (Rok Vihar) ter dva preizkušanca študentka psihologije Connie Hall (Eva Jesenovec) in Tristan Frey iz nižjega družbenega razreda (Klemen Janežič). Navdih za dramatičarko je bil spodleteli poskus pri testiranju zdravila ameriške družbe Parexel v eni od londonskih bolnišnic, so zapisali v ljubljanski Drami.

Obenem so spremljali tudi nastanek novih cepiv proti covidu-19
Eva Nina Lampič je na nedavni novinarski konferenci spomnila, da so imeli vaje za predstavo lansko jesen in zimo, torej v času največjega javnega zaprtja zaradi epidemije, zato so zlahka lahko iskali vzporednice med izolacijo, ki sta jo doživljala preizkušanca v predstavi, in tedanjo resničnostjo, obenem pa so spremljali tudi nastanek novih cepiv proti covidu-19 in se lažje vživeli v farmakološko plat zgodbe. Tako so se jim odpirala vprašanja, ali je depresija res le posledica podrtega kemičnega ravnovesja v možganih ali morda na njen nastanek vplivajo tudi zunanje okoliščine ter v kolikšni meri je človek pod zdravili resničen in si lahko zaupa.

V gledališkem listu uprizoritve dramaturginja Eva Kraševec poudari:
V gledališkem listu uprizoritve dramaturginja Eva Kraševec poudari: "Igra ni neposredno povezana s časom, ki ga trenutno živimo, so pa v uprizoritvenem delu razvidne jasne paralele z današnjim trenutkom tako na ravni vsebine in tematskih niti kot tudi atmosfere, ki jo ta igra prinaša." Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Ena od posebnosti uprizoritve je, da s pomočjo videotehnologije deloma poteka tudi v prostorih okoli Male Drame in v zakulisju gledališča. Igralca Rok Vihar in Polona Juh sta poudarila vidik iskanja meje med gledališko in filmsko izkušnjo. Po besedah Polone Juh so se poskušali čim bolj približati dokumentarnosti, kar je za "igralce, okužene z gledališčem, težko". Kamera, kot je pojasnila, "zahteva druge stvari kot oder".

S filmsko naracijo in medicinsko natančnostjo
Učinek s filmsko naracijo in medicinsko natančnostjo gledalca vodi skozi klinično študijo, v kateri spremlja tedensko odmerjanje psihiatričnega zdravila, ki naj bi lajšalo simptome depresije. Med Tristanom in Connie se med študijo nepričakovano splete ljubezenska zgodba, ki je razpeta med domnevne učinke zdravila in njuno subjektivno občutenje, med dr. Lorno James in Sealeyjem pa se razvije "strokovna debata na to skrajno vznemirljivo in dvoumno temo, prek katere se prav tako občuti njuna svojevrstna povezanost", so zapisali v Drami.

Dobila je nagrado kritikov za najboljšo igro tega leta
Učinek je bil krstno uprizorjen leta 2012 v Narodnem gledališču v Londonu. Dramatičarka Lucy Prebble je zanj prejela nagrado kritikov za najboljšo igro tega leta, leta 2016 je doživel premiero na Off-Broadwayu, leta 2019 pa ga je britanski časopis Independent uvrstil med 40 najboljših iger vseh časov.

Dramo je prevedla Tina Mahkota, scenografka je Jasna Vastl, kostumografinja Gordana Bobojević, avtor glasbe Aleš Zorec, avtor videov Dani Modrej, lektorica Klasja Kovačič in oblikovalec luči Vlado Glavan.