Vodstvo AGRFT-ja in Univerze v Ljubljani pozivajo, da pospešijo postopke v zvezi s prispelimi prijavami.

Igralka Mia Skrbinac je na Univerzo v Ljubljani vložila prijavo zaradi spolnega nadlegovanja med študijem na AGRFT-ju. Foto: SNG Drama Ljubljana / Peter Uhan
Igralka Mia Skrbinac je na Univerzo v Ljubljani vložila prijavo zaradi spolnega nadlegovanja med študijem na AGRFT-ju. Foto: SNG Drama Ljubljana / Peter Uhan

Kot so zapisali v sporočilu, ki so ga poslali na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) in Univerzo v Ljubljani ter medijem, so ob razkritju še toliko bolj ogorčeni, ker so v dogajanje (ne)posredno vpleteni njihovi kolegi in sodelavci.

Brez javnega razkritja bi veliko podobnih primerov ostalo neprijavljenih
Brez pogumnega javnega razkritja Mie Skrbinac bi po njihovem prepričanju veliko podobnih primerov ostalo neprijavljenih, javnost pa se danes ne bi opredeljevala do tega vprašanja. V društvu imajo ničelno toleranco do vsakršnega nadlegovanja, ob tem pa menijo, da samo načelna obsodba takih kršitev oziroma izkazovanje podpore žrtvam ni dovolj. Da je potrebna konkretna re/akcija.

Sorodna novica AGRFT: V predavalnici bo odslej študent vsaj z dvema pedagogoma, ne le enim

"Naj se anonimne prijave obravnavajo z vso resnostjo"
Zato najprej odločno pozivajo vodstvo AGRFT-ja in njene profesorje ter vodstvo univerze, naj pospešijo postopke v zvezi s prispelimi prijavami, naj podprejo in v najkrajšem možnem času izpeljejo vse potrebne spremembe pravilnikov, statutov in zakonodaje ter omogočijo transparentno in agilno obravnavo vseh primerov z ustreznimi sankcijami. Pozivajo tudi, naj se aktualne in prihodnje anonimne prijave obravnavajo z vso resnostjo.

"Brez možnosti, da bi še kdaj opravljal delo pedagoga ali predavatelja"
Zavzemajo se, da se posamezniku, ki stori prekršek spolnega nadlegovanja, odvzame habilitacija in mu ni več dovoljeno opravljati poklica v instituciji, kjer se je to zgodilo, brez možnosti, da bi še kdaj opravljal delo pedagoga ali predavatelja.

"Takega posameznika naj se tudi izloči iz stanovskih zbornic, odborov, društev, združenj ipd., poleg tega je treba obstoječo zakonodajo ali pravilnike, če tega ne omogočajo, spremeniti," so zapisali.

Ob tem pa poudarjajo, da samo sprememba pravilnikov in sprejemanje etičnih kodeksov ne bosta dovolj. Treba bo prevetriti tudi splošno klimo, v kateri se nadlegovanja v akademskem svetu dogajajo. Žrtev se namreč v primeru nadlegovanja, kot opozarjajo na Društvu gledaliških režiserjev, ni primorana soočiti samo z intimno travmo zlorabe, ampak mora nase prevzeti tudi morebitne negativne karierne posledice svoje prijave.

Odločilen trenutek, ko se stvari lahko spremenijo
Dogajanje, ki ga je sprožila Mia Skrbinac, tako razumejo kot odločilen trenutek, ko se stvari lahko spremenijo. Hkrati se v Društvu gledaliških režiserjev zavezujejo, da bodo znotraj svojih pristojnosti dosledno uveljavljali ničelno toleranco ob prekršku spolnega nadlegovanja ali nasilja.

Igralka Mia Skrbinac je na Univerzo v Ljubljani vložila prijavo zaradi spolnega nadlegovanja med študijem na AGRFT. Igralca in profesorja igre na akademiji Matjaža Tribušona obtožuje, da je med letoma 2014 in 2016 izvajal psihično in fizično nasilje, tako na urah igre, zapakirano v študijski proces, kot tudi zunaj predavalnice, na hodnikih.