Gledališče Toneta Čufarja Jesenice je nagrajence razglasilo za zaključek 33. Čufarjevih dni, ki so potekali v znamenju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. V praksi je to pomenilo, da si je strokovna žirija uprizoritve ogledala na posnetkih v domačem okolju, nato pa prek spletnih orodij prestavila svoja mnenja.

Prizor iz predstave Vozi, Miško! Foto: Čufarjevi dnevi
Prizor iz predstave Vozi, Miško! Foto: Čufarjevi dnevi

Zaradi posebnosti letošnjega izbora in položaja v državi se je žirija, ki so jo sestavljali Bojan Maroševič, Maja Gal Štromar in Rok Andres, odločila, da podeli dve enakovredni nagradi.

Žirija je Čufarjevo plaketo za najboljšo uprizoritev namenila komediji Vozi, Miško! Dušana Kovačeviča v priredbi in režiji Gregorja Čušina ter izvedbi igralske skupine pri Gledališču Toneta Čufarja Jesenice.

Čufarjeva plaketa za posebne dosežke oziroma za najboljšo ansambelsko igro je šla v roke Kulturnega društva Loški oder za avtorsko reciklažo komedije Georgesa Feydeauja Strasti, laži in maček v žaklju v režiji Milana Goloba.

Predstavi Strasti, laži in maček v žaklju so namenili plaketo za posebne dosežke oziroma za najboljšo ansambelsko igro. Foto: Loški oder
Predstavi Strasti, laži in maček v žaklju so namenili plaketo za posebne dosežke oziroma za najboljšo ansambelsko igro. Foto: Loški oder

Tokrat pa niso podelili Čufarjevih plaket za najboljšo moško in najboljšo žensko vlogo. Žirija se je za to potezo odločila zaradi izrazitega kolektivnega pristopa pri večini tekmovalnih uprizoritev.

Več kot 5000 virtualnih obiskovalcev
Zaradi epidemiološke situacije gledališčniki niso mogli odigrati svojih predstav na Jesenicah, gledalci pa so si jih lahko vendarle ogledali na kanalu Youtube gledališča. V tekmovalnem programu je bilo šest predstav, ki jih je izmed 22 prijavljenih izbral selektor, dramaturg in animator Anže Virant. Vsaka predstava je bila na ogled na izbrani dan od 14. do 19. novembra.

Začenja se 33. gledališki festival Čufarjevi dnevi

Skupno so našteli 5404 virtualnih obiskovalcev, ki so lahko predstave tudi ocenili. Oddanih je bilo 1306 elektronskih glasovnic. Najvišjo povprečno oceno 4,65 in s tem Čufarjevo plaketo za najboljšo predstavo po oceni gledalcev je prejela predstava Visoška kronika v režiji Andreja Šubica in izvedbi Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar Poljane nad Škofjo Loko.

Ob trojici zmagovalnih predstav so bile na festival uvrščene še reinterpretacija Linhartove drame Ta veseli dan ali kaj takega se lahko zgodi samo v Idriji, ki sta jo pripravila Dramatično društvo Idrija in Mala gledališka šola Gimnazije Jurija Vege Idrija v režiji Ane Kržišnik Blažica, črna komedija Jeana Anouilha Orkester v režiji Dejana Spasića in izvedbi gledališkega društva Cuker teater Portorož ter avtorska predstava ! Jana Podbrežnika in Luke Piletiča.

Prihodnje leto s spleta znova na oder
"Kultura je v zgodovini preživela že vse mogoče krize in borimo se, da bo preživela tudi to. Mi bomo vzdržali in vztrajali," je povedala direktorica Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Branka Smole, ki je prepričana, da ljudje kulturo potrebujejo.

"Stik gledalca in igralca je tisti čudež, zaradi katerega kljub vsem novim medijem ustvarjamo gledališče," je pojasnil selektor Virant. Pri prenosu predstav na splet se to izgubi. Vendar pa je Virant prepričan, da je ključno, da v trenutnem položaju gledališča vsaj na tak, četudi posreden način, ostanejo v stiku z občinstvom. Direktorica je dodala, da se po letošnjih virtualnih prihodnje leto znova vračajo realni Čufarjevi dnevi.