Predstavi Utopijazdaj (v iskanju lepega življenja) in Selfybosta doživeli premiero drevi od 20. uri na Velikem odru Španskih borcev, ponovitev pa bo dan kasneje ob isti uri. Foto: Španski borci
Predstavi Utopijazdaj (v iskanju lepega življenja) in Selfybosta doživeli premiero drevi od 20. uri na Velikem odru Španskih borcev, ponovitev pa bo dan kasneje ob isti uri. Foto: Španski borci

"Srbi me imajo doma za Madžara. Madžari me vidijo kot Srba. Za plesalce ljudskih plesov sem sodobni plesalec. Za sodobne plesalce sem plesalec ljudskih plesov. Zahodnjaki me vidijo kot Vzhodnjaka, za ljudi z Vzhoda pa sem preveč zahoden. Za Južnjake sem Severnjak in za Severnjake sem preveč z Juga," pravi plesalec, performer in koreograf Gyula Cserepes, ki prihaja iz Bečeja v Vojvodini. Selfy je njegov najnovejši solo.

S plesom se je začel profesionalno ukvarjati leta 2007 v Srednjeevropskem plesnem gledališču v Budimpešti, naslednje leto pa se je pridružil plesnemu ansamblu EnKnapGroup. Njegovi avtorski deli sta lokacijska predstava Revive the castle in predstava New Age Gypsies, njegovo predzadnje delo The bridge pa je bilo premierno predstavljeno v bruseljskem gledališču Volksroom novembra 2013. Pozneje je bil s predstavo The Bridges na turneji, med drugim v Mehiki, na Dunaju, v Parizu in Budimpešti.

Solominiaturka v iskanju lepote
Solistična predstava Utopijazdaj (v iskanju lepega življenja) je prvo avtorsko delo mladega madžarskega plesalca Benceja Mezeija, ki črpa iz začetnega vprašanja o lepoti: v čem in kako jo iskati. Avtor išče skozi početje, vedno v odnosu do nečesa - do telesa, predmeta, glasbe in prostora.

Bence Mezei se je rodil v Srbiji, vendar je odraščal na Madžarskem, kjer je študiral na Madžarski akademiji za ples, in se med študijem udeleževal različnih plesnih delavnic. Po diplomi je sodeloval z več koreografi na Madžarskem in v tujini ter z improvizacijskim plesnim gledališčem Willany Leó iz Budimpešte. Maja 2012 je postal član mednarodnega plesnega ansambla EnKnapGroup, svoj solistični prvenec je ustvarjal v letu 2015.

Predstavi Utopijazdaj (v iskanju lepega življenja) in Selfy bosta premiero doživeli na velikem odru Španskih borcev 14. januarja ob 20. uri, ponovitev pa dan pozneje ob isti uri.