Pregled EKG odpira predstava Ottetto (8 nihajev za njegovo visokost), v kateri Iztok Kovač koreografsko razstavi in analizira kompozicijo Igorja Stravinskega Oktet iz leta 1921 ter ga nato rekonstruira in vizualizira. Foto: Andrej Lamut
Pregled EKG odpira predstava Ottetto (8 nihajev za njegovo visokost), v kateri Iztok Kovač koreografsko razstavi in analizira kompozicijo Igorja Stravinskega Oktet iz leta 1921 ter ga nato rekonstruira in vizualizira. Foto: Andrej Lamut
10 min je preplet raznolikih koreografskih estetik. Omnibus, ki je prav tako nastal po idejni zasnovi Iztoka Kovača, v središče postavlja fluidnost in neulovljivost časa v kontekstu geografskih in družbenih okvirov ter ideologij.
10 min je preplet raznolikih koreografskih estetik. Omnibus, ki je prav tako nastal po idejni zasnovi Iztoka Kovača, v središče postavlja fluidnost in neulovljivost časa v kontekstu geografskih in družbenih okvirov ter ideologij. Foto: EKG/Španski borci
Kovačev performans Sokol!
Performans Sokol! bo 27. marca ob 18.30 potekal v angleškem jeziku, obe nedeljski predstavi (29. 3. ob 18. in 20. uri) bosta v slovenščini. Foto: EKG/Španski borci
20th Century Fog - Megla stoletja
Plesna predstava 20th Century Fog - Megla stoletja raziskuje paradoks preteklega stoletja, ki je na eni strani prineslo izbruh umetniških praks, razvoj novih tehnologij, na drugi pa je bilo izredno krvavo obdobje v človeški zgodovini. Foto: EKG/Španski borci

Progam Pregled EKG bo danes ob 20.00 v Španskih borcih odprla predstava Ottetto (8 nihajev za njegovo visokost) po konceptu in v koreografiji Iztoka Kovača. Pregled bo postregel z izborom del, s katerim je skupina od 2007 do danes gostovala na številnih mednarodnih plesnih festivalih. Med predstavljenimi deli bosta še plesni omnibus 10 min, za katerega koreografije poleg Kovača podpisujejo še Edward Clug, Matjaž Farič in Jordi Casanovas, in aktualna gledališko-plesna 20th Century Fog - Megla stoletja v režiji Matjaža Zupančiča in koreografiji Sinje Ožbolt.


Celoten program Pregleda EKG najdete tukaj.

Program ponuja tudi performans Sokol! Iztoka Kovača in Janeza Janše, v Slovenski kinoteki pa bodo prikazali plesni film Vašhava, ki ga je ustvaril s Sašem Podgorškom. V njem sta se ustvarjalca še zadnjič soočila s trboveljskimi rudniki in sklenila cikel plesnih filmov, vezanih na Trbovlje. "Pred kratkim je z ukinitvijo delovanja cementarne padla še zadnja trdnjava industrijske zgodovine mojega rodnega mesta. Kam se bo trboveljska dolina usmerila v prihodnje, je podobna neznanka, kot kaj se bo zgodilo z nadaljevanjem najinega plesno-filmskega popotovanja. Morda naju Živadinov spusti v vesolje ..." je dejal Iztok Kovač, tudi ustanovitelj EKG-ja.
Skupino EKG sestavljajo Ana Štefanec, Luke Thomas Dunne, Tamas Tuza (Madžarska), Ida Hellsten in Bence Mezei. Letos so se skupini v sklopu projekta EKG+, ansambel za sodobni ples, pridružile še Lisa Magnan, Noriko Nišidate in Anja Rupnik, plesalci so prvič skupaj nastopili v predstavi Pozor hud Ples 2: Vrnitev legend. Vrhunec razširjene skupine EKG bo sodelovanje v mednarodni koprodukciji Fobija z nizozemsko skupino Club Guy & Roni in izraelskim koreografom Guyem Weizmanom. Ta bo premierno predstavljena v Španskih borcih 21. maja, jeseni pa načrtujejo turnejo.
Skupina je do zdaj ustvarila 15 predstav z desetimi slovenskimi in tujimi avtorji. Prvi strnjen prikaz dela EKG - Pregled EKG je skupina pod vodstvom Kovača pripravila leta 2009. Sicer svoj repertoar predstavlja skozi vso sezono, letos pa se jim je zdel zgoščen prikaz dejavnosti nujen, ker bo skupina več kot štiri mesece zdoma, na pripravah in gostovanjih po Evropi.
Center, kjer je sodobni ples doma
V Španskih borcih imata zavod EN-KNAP in mednarodni ansambel za sodobni ples EKG svoj domicil od leta 2009. Po Kovačevih besedah se je center kulture v Mostah profiliral kot prepoznavno mednarodno in slovensko stičišče sodobnega plesa. V njem predstavljajo referenčno mednarodno sodobnoplesno produkcijo. V sklopu programa Uvoz-izvoz so našteli več kot 60 gostovanj mednarodno uveljavljenih plesnih skupin, kot so Rosas, Ultima Vez in DV8.
Gostili so vrsto prepoznavnih imen iz sveta sodobnih uprizoritvenih praks, med drugim Superamas, Chrisa Haringa, Wendy Houstoun, Julyena Hamiltona, Yasmine Godder, Sharone Eyal, Cesca Gelaberta in Jonathana Burrowsa. V sodelovanju z mrežo Aerowaves pa v sklopu celoletnega festivala Plesna Vesna predstavljajo tudi mlade evropske sodobnoplesne talente. Letno ponudijo v Španskih borcih več kot 400 različnih dogodkov, od tega je 150 plesnih in gledaliških predstav, drugo so izobraževalni dogodki, predstave za otroke in mladino, koncerti in različni drugi dogodki, ki v Moste privabijo več kot 40.000 obiskovalcev letno.
Več prizadevanj za promocijo plesa
Ljubljanska občina je pred kratkim Zavodu EN-KNAP podaljšala možnost rabe prostorov Španskih borcev za prihodnjih pet let. Kot je dejal Kovač, "program zavoda za novo razpisno obdobje ponuja povečanje obsega kakovosti in v nekaterih segmentih še nadgrajuje dosedanje uspešno delovanje". V prihodnosti se nameravajo v sklopu projekta EKG+, ansambel za sodobni ples, posvetiti inovativnim podpornim projektom kulturno-umetnostne vzgoje in promocije plesa, saj jim na tem področju po Kovačevi presoji "primanjkuje in so predpogoj za gradnjo in vzgojo občinstva ter posledično za bolj sistematično postprodukcijo na nacionalni ravni".