Biografska drama o 'goriškem slavčku', ki je pred več kot sto leti hrepenel in svoje srce izlival v pesmi, je zgodba 'o vzponih in padcih človeka, globoko razmišljujočega in še globlje čutečega do vsega, kar ga obdaja'. Foto: SNG Nova Gorica
Biografska drama o 'goriškem slavčku', ki je pred več kot sto leti hrepenel in svoje srce izlival v pesmi, je zgodba 'o vzponih in padcih človeka, globoko razmišljujočega in še globlje čutečega do vsega, kar ga obdaja'. Foto: SNG Nova Gorica
Neda R. Bric Kdor sam do večera potuje skoz svet (Simon Gregorčič)
Gregorčičeva življenjska pot Bricovo vodi k spraševanju o pritisku institucij – najsi bo to cerkev, družina, šola ali država – na človeka. Se jim dandanes še vedno enako uklanja? Je moč z njimi sobivati ali se je nujno proti njim boriti? Foto: SNG Nova Gorica
Avtorica besedila in režiserka Neda R. Bric se po Aleksandrinkah in Edi – Zgodba bratov Rusjan v svojem novem delu še tretjič loteva primorske tematike, saj je prepričana, da nam pogled v zgodovino lahko pomaga razumeti in oblikovati našo sedanjost. Foto: SNG Nova Gorica

Dramsko besedilo Kdor sam do večera potuje skozi svet je tretje besedilo Nede R. Bric s primorsko vsebino.

"Nad predstavo, ki sem jo na vajah že večkrat videla, sem pretresena in vzhičena," je še pred prvo "uradno" uprizoritvijo povedala umetniška vodja SNG Nova Gorica Ira Ratej. Prepričana je, da bi si morali gledališko delo ogledati vsi Primorci in drugi Slovenci, od najmlajšega pa do najstarejšega, ter tako spoznati "resničnega" Simona Gregorčiča.

Gledališko delo temelji na dveh vzporednih zgodbah - na življenjski poti pesnika in duhovnika Simona Gregorčiča in na zgodbi v sedanjosti, posvečeni "pesnikovi zapuščini". Sodobna zgodba je prikazana na filmskem platnu.

V predstavi odzvanjajo Gregorčičev jezik, odlomki iz pesnikovih pisem in poezije, je še povedala avtorica in režiserka Neda R. Bric. V prvi zgodbi se dotika pesnikove razpetosti med nebom in zemljo, različnimi institucijami, ljubeznijo in poezijo. V drugi, vzporedni zgodbi pa je Bričeva raziskala ozadja govoric o pesnikovem zasebnem življenju, se srečala z njegovimi sorodniki in vse skupaj sestavila v zgodbo današnjega časa.

"Upam, da mi je uspelo prikazati pesnika, ki je bil v času svojega življenja ljubljen in spoštovan, kot dobrega človeka. Delo je sicer nastalo na podlagi zgodovinskih dejstev, z resničnimi dogodki in osebami, ki pa sem jim spremenila imena," je še dejala Bričeva.

Kopja, ki so se lomila na njegovem hrbtu
Življenjska pot pesnika, nenavadno razgibana za katoliškega duhovnika, odseva duh časa, v katerem se rojeva želja po narodni enotnosti in borba za obstanek slovenskega jezika. Gregorčičeva misel o teh velikih vprašanjih je zapisana v številnih narodnobuditeljskih pesmih. Dolgoletni boj, ki se je vnel med Gregorčičevimi privrženci in zagretimi nasprotniki, je prerasel v skoraj politični obračun med svobodomisleci in tradicionalisti. Nenehne ustvarjalne krize in depresije so botrovale vse hujšim težavam z zdravjem, ki jim je na koncu podlegel. Skozi vse to pa kot žarek presevajo neizpolnjena, nikoli pozabljena čustva do dekleta, iz katerih so vzklile najlepše ljubezenske pesmi.

Simona Gregorčiča bodo upodobili trije igralci - Peter Harl, Blaž Valič in Ivo Barišič - ob njih pa bodo zaigrali še Vesna Vončina, Dušanka Ristić, Gorazd Jakomini, Marjuta Slamič in Matej Puc. Glasbo je prispeval Aldo Kumar, dramaturgijo Martina Mrhar, lektor je bil Srečko Fišer, avtorica scenskih videov in realizatorka igranega filma pa Polona Zupan. Scenografa sta bila Rene Rusjan in Boštjan Potokar, kostumografinja Tanja Zorn Grželj. Avtor videoanimacije je Matic Leban, avtor posnetkov Soče Marko Krašovec in oblikovalec svetlobe Samo Oblokar.

Za zamudnike
V novogoriškem gledališču bodo sredi oktobra na oder postavili celotno "primorsko" trilogijo Nede R. Bric - 11. oktobra bo ponovno zaživelo delo o bratih Rusjan, 13. oktobra gledališka zgodba o aleksandrinkah, 15. oktobra pa zgodba o pesniku Simonu Gregorčiču.