Predstava Naše nasilje in vaše nasilje je nastala po navdihu romana Estetika odpora Petra Weissa, Frljić pa v njej opazuje Evropo, ki jo je presenetila begunska kriza. Foto: Wiener Festwochen/Alexi Pelekanos
Predstava Naše nasilje in vaše nasilje je nastala po navdihu romana Estetika odpora Petra Weissa, Frljić pa v njej opazuje Evropo, ki jo je presenetila begunska kriza. Foto: Wiener Festwochen/Alexi Pelekanos
Naše nasilje in vaše nasilje
Poljski gledališki kritiki so, kot so sporočili iz SMG-ja, po drugi strani predstavo ocenili kot izjemno uspešno kritiko Evrope. Foto: Dražen Šokčević
Naše nasilje in vaše nasilje
Predstava je bila na Dunaju premierno uprizorjena 29. maja, na Poljskem pa so jo uprizorili v sklopu Festivala novih dramaturgij v poljskem mestu Bydgoszcz. Foto: Wiener Festwochen/Alexi Pelekanos

Poleg tega so regionalne oblasti začele problematizirati upravičenost javnega financiranja festivala, na katerem je Frljić predstavil svoj projekt, ki je nastal v koprodukciji s Slovenskim mladinskim gledališčem (SMG).

Predstava Naše nasilje in vaše nasilje je premiero doživela 29. maja na Dunaju, na slovenske odre pa prihaja 13. oktobra. V Avstriji in Nemčiji so bili odzivi na uprizoritev, ki skozi reprodukcijo populističnega govora opominja na licemerstvo in odgovornost (post)kolonialne Evrope, ko gre za vojne na Bližnjem vzhodu in begunsko krizo, bolj osredotočeni na njeno problematično umetniško vrednost ter "vulgarne in plakativne" gledališke kode. Kot so sporočili iz Slovenskega mladinskega gledališča, so poljski gledališki kritiki predstavo ocenili kot uspešno kritiko Evrope, ki uporablja sredstva novega, brutalnega in ostrega gledališkega jezika, občinstvo pa jo je pospremilo z ovacijami.

Prijavo na policijo pa je po ponovitvi predstave 25. septembra na Festivalu novih dramaturgij v mestu Bydgoszcz podala poslanka poljske vladajoče desno usmerjene stranke Zakon in pravičnost (PiS) Anna Sobecka z nekaterimi strankarskimi kolegi. "To, kar bi morala biti režiserjeva interpretacija na temo fašizma, ni bila nikakršna umetnost, ampak vulgarna predstava, s katero je avtor užalil na milijone Poljakov in katoličanov. […] Najstrašnejši trenutek je prizor, v katerem se gola muslimanka dotika svojih intimnih predelov in od tam izvleče poljsko zastavo […], potem pa se režiser norčuje še iz Kristusove smrti, in igralec, ki igra Jezusa, posili dekle, ki igra Arabko," je zapisala v pismu, ki ga je naslovila direktorju Gledališča Hieronima Konieczka v Bydgoszczu Pawlu Wodzinskega.

Pod vprašajem financiranje gledališča iz Bydgoszcza
Župan upravne regije Piotr Calbecki je ob tem izjavil, da bodo "zaradi izjemno nizke ravni festivala in privoljenja v žaljenje poljskega naroda, osnovnih človeških vrednot, zaradi prikazovanja verskega sovraštva in prezira do krščanstva" na njegov predlog na naslednji seji regionalnega sveta razpravljali o izključitvi Poljskega gledališča iz Bydgoszcza iz projekta financiranja kulture v regiji.

"Slovensko občinstvo bo razumelo prispodobo prizorov"
Kot je dejal direktor SMG-ja Tibor Mihelič Syed, prijav na policijo pred bližajočo se ljubljansko premiero ne pričakujejo. Prepričan je namreč, da slovensko občinstvo prizorov, ki so privedli do škandala na Poljskem, ne bo bralo na tako popreproščen način, ampak bo v njih videlo to, kar je bilo mišljeno - prispodobo perpetuuma mobile nasilja med religijami, ki ga na ideološki ravni poganjajo kapitalski interesi postkolonialnih evropskih velesil.

Opazovanje Evrope in njenih zaprtih meja
V predstavi Naše nasilje in vaše nasilje Frljić opazuje Evropo, ki jo je presenetila begunska kriza. Slika Evropo, ki brez pomislekov pozablja na svojo kolonialno preteklost, medtem ko zapira meje tisočim, ki bežijo prav pred posledicami evropske in ameriške politike. V njej odpre nekaj neprijetnih vprašanj, med drugim ali se zavedamo, da je naša blaginja odvisna od tisočih mrtvih na Bližnjem vzhodu. Režiserja je navdihnil roman Estetika odpora Petra Weissa, predstava pa je nastala po naročilu in v produkciji HAU Hebbel am Ufer iz Berlina ter koprodukciji z Wiener Festwochen (Dunaj), SMG-ja, Kunstfest Weimar (Weimar), Zürcher Theater Spektakel (Zürich) in Hrvatskega narodnega kazališta Ivana pl. Zajca (Reka). V predstavi igrajo Barbara Babačić k. g., Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Dean Krivačić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Draga Potočnjak, Matej Recer in Blaž Šef.

Na Poljskem policiji prijavili Frljićevo predstavo
Na Poljskem policiji prijavili Frljićevo predstavo