Po več letih je  - kot ena izmed koproducentk Frljićeve predstave - na Dunajskih slavnostnih tednih zastopana tudi Slovenija. Foto: Dražen Šokčević
Po več letih je - kot ena izmed koproducentk Frljićeve predstave - na Dunajskih slavnostnih tednih zastopana tudi Slovenija. Foto: Dražen Šokčević
naše nasilje in vaše nasilje
Oliver Frljić je eden najbolj izpostavljenih gledaliških režiserjev mlajše generacije na območju nekdanje Jugoslavije. Foto: Dražen Šokčević

Uprizoritev Naše nasilje in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića bo danes na Dunajskih slavnostnih tednih doživela premiero. Predstava, ki je navdih našla v romanu Petra Weissa Estetika upora in je nastala v koprodukciji več evropskih gledališč in festivalov - tudi Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) -, tematizira krizo Evrope.

Preizpraševanje statusa quo
Predstava se ukvarja s krizo Evrope, begunsko krizo in krizo vrednot današnje družbe in zastavlja številna vprašanja, kot so: kakšno sodobno umetnost in gledališče potrebujemo v času, ko Evropa vse bolj drvi novim oblikam fašizma naproti? Ali umetnosti danes ne definiramo predvsem kot prispevek k splošnemu konsenzu? Mar ne bi morala biti anarhični protiprojekt, ki se zoperstavlja sedanjim političnim in ekonomskim sistemom ter zasebnim interesom?


V novi gledališki sezoni tudi pri nas

Igra bo poleti in v prihodnji sezoni gostovala po vsej Evropi, najprej v Zürichu, Weimarju in Berlinu, pa tudi v Stockholmu, Sarajevu, na Reki, so sporočili iz SMG-ja, kjer slovensko premiero načrtujejo na začetku prihodnje sezone, predvidoma oktobra.

V predstavi nastopijo Barbara Babačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Dean Krivačić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Draga Potočnjak, Matej Recer in Blaž Šef.

Koproducenti predstave so poleg SMG-ja še Dunajski slavnostni tedni, berlinsko gledališče HAU Hebbel am Ufer, festivala Kunstfest Weimar in Zürcher Theater Spektakel ter Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca z Reke.

Letošnji Dunajski slavnostni tedni so se začeli 13. maja. Do 19. junija bo na sporedu 36 produkcij iz 25 držav.