Na Festivalu
Na Festivalu "Miroslav Krleža" bosta z dialogom iz 3. dejanja uprizoritve v režiji Ivice Buljana in izvedbi ljubljanske Drame nastopila Nataša Barbara Gračner kot Baronica Castelli-Glembay, druga žena bankirja Ignjata Glembaya, in Marko Mandić kot Leone Glembay, sin Ignjata in njegove prve žene. Foto: Peter Uhan
Drama Gospoda Glembajevi enega največjih hrvaških literatov Miroslava Krleže je prva iz cikla o dinastiji Glembay. Dogaja se v poletni noči leto dni pred prvo svetovno vojno, v času, ko je gospodarski in družbeni uspeh družine dosegel zenit. Foto: Peter Uhan
Nataša Barbara Gračner v odlični in večkrat nagrajeni vlogi baronice Castelli-Glembay. Foto: Peter Uhan

želi skupaj s soustvarjalci večmedijskega performansa Castellice: uvod gledalcem predstaviti različne umetniške interpretacije baronice Castelli-Glembay in tako prispevati k bolj celostnemu in poglobljenemu razumevanju tega lika, ki velja za enega najbolj kompleksno dovršenih ter v teoriji in praksi zelo različno razumljenih dramskih oseb Krleževega dramskega opusa.
Tri vrhunske igralke, trije žanri, tri baronice
Na četrti večer festivala bodo tako na naslovu Krleževe zagrebške rezidence, v spominskem prostoru Miroslava in Bele Krleže na ulici Krležev Gvoz, občinstvu spregovorile tri baronice v izvedbi igralk, ki so s svojimi interpretacijami Castelli-Glembayeve pomembno zaznamovale različna obdobja gledališke in kulturno-družbene zgodovine.
Baronica Bele Krleže se bo oglasila z zvočnega posnetka hrvaškega radia iz leta 1947, filmska baronica Ene Begović bo spregovorila v odlomkih iz kultnega filma Antuna Vrdoljaka iz leta 1988 skupaj z Mustafo Nadarevićem, Bernardo Oman, Tonkom Lonzo, Žarkom Potočnjakom in Zvonimirjem Zoričićem, Nataša Barbara Gračner, ki jo je Gotovčeva v nedavnem pogovoru za časopis Jutarnji list opisala kot "najboljšo Castellico v zgodovini uprizarjanja Gospode Glembajevih", pa bo z Markom Mandićem odigrala dialog iz 3. dejanja uprizoritve Gospoda Glembajevi v režiji Ivice Buljana in izvedbi SNG-ja Drama Ljubljana.
Gostovanja in nagrade Glembajevih in baronice Nataše Barbare Gračner
Uprizoritev je na Hrvaškem že gostovala, in sicer na festivalu 27. Gavellovi večeri v zagrebškem Mestnem gledališču Gavella in na 23. festivalu hrvaške drame in avtorskega gledališča Marulićevi dnevi v Hrvaškem narodnem gledališču Split, kjer jo je občinstvo izbralo za najboljšo predstavo festivala, Nataša Barbara Gračner pa je tu prejela nagrado marul za igralsko stvaritev. Pri nas je za vlogo baronice Castelli-Glembay prejela tudi Borštnikovo in Severjevo nagrado.
2. festival "Miroslav Krleža", posvečen enemu najpomembnejših hrvaških piscev Miroslavu Krleži, poteka med 1. in 7. julijem 2013 v Zagrebu pod vodstvom Gorana Matovića, v organizaciji Teatra poezije in Muzeja mesta Zagreb ter ob podpori hrvaškega parlamenta. Letošnji festival zaznamuje 120. obletnico Krleževega rojstva in je tudi del slovesnosti in programskih dogajanj ob vstopu Hrvaške v EU.