Denar obvladuje odnose med ljudmi. Foto: EPA
Denar obvladuje odnose med ljudmi. Foto: EPA
Via Negativa
Via Negativa skuša prek opozarjanja o negativnih poljih človekove osebnosti izboljšati družbo. Foto: Ljudmila

V okviru prvega dejanja predstavitve v Italiji bo skupina danes in v nedeljo v Ceseni nastopila z Incassom, eno izmed postavitev v ciklu predstav o sedmih smrtnih grehih. Incasso obravnava greh pohlepa. Po navodilih režiserja Bojana Jablanovca nastopajoči na odru uprizorijo preplet odnosov, ki se oblikujejo med posameznikom in denarjem.

Bistveni so igralci
Predstava sodi v polje gledališča, ki le-tega izpostavlja kot umetnost komunikacije. Scena je bolj kot ne odsotna, celotno sporočilo predstave skušajo igralci prenesti z izrazno močjo svojega giba in besede. Do zdaj so sodelavci Vie Negative spregovorili že o grehih jeze, požrešnosti, pohlepa in pohote, do leta 2009, ko sledi veliko sklepno dejanje, ki ga bodo uprizorili izvajalci prav vseh predstav, pa bodo vsako leto pripravili še eno predstavo.

V veliki meri eksperimentalni gledališki fenomen Via Negativa je bil zasnovan kot sedemletni projekt, ki ne raziskuje le tematskih razsežnosti sodobne gledališke umetnosti, pač pa tudi gledališče kot svojevrsten medij med nastopajočimi in občinstvom. Sodobno gledališče skuša pri uresničevanju poslanstva raziskovanja še neodkritih polj gledališča za trenutek pozabiti na estetski element odrske umetnosti in se osredotočiti predvsem na vsebino.

Vstopna postaja: Benetke
Via Negativa si je povabilo na turnejo skupaj z gledališko skupino Societas Raffaello Sanzio Romea Casteluccija prislužila z nastopom na beneškem bienalu, s katerim so očarali omenjenega gledališčnika, ki je lani opravljal vlogo selektorja predstav za beneški bienale gledališke umetnosti. Poleg slovenskega gledališča je vabilo na popotovanje po Italiji prejelo še nekaj drugih skupin, ki jih je Castelucci prav tako izbral izmed sodelujočih na lanskem zboru gledališč v Benetkah.