V novogoriškem Talijinem hramu bo kmalu zaživela nova odrska sezona. Foto: SNG Nova Gorica
V novogoriškem Talijinem hramu bo kmalu zaživela nova odrska sezona. Foto: SNG Nova Gorica
Utrinek iz predstave Norci iz Valencije. Foto: SNG Nova Gorica
Na mali oder v Noči odprtih vrat prihaja glasbeno obarvana monodrama (Moj)Devetsto. Foto: SNG Nova Gorica
Nova direktorica SNG-ja Nova Gorica je Maja Jerman Bratec. Foto: SNG Nova Gorica
Nova moč na odrskih deskah: mlada igralca Jure Kopušar in Patrizia Jurinčič. Foto: SNG Nova Gorica
Dramaturginja Martina Mrhar, nova člana igralskega ansambla in direktorica so predstavili prihajajočo sezono. Foto: SNG Nova Gorica

"Prejšnje vodstvo je spregledalo, da je strokovnemu svetu našega gledališča potekel mandat že maja. Postopki zdaj sicer že potekajo. Mi smo nemudoma pristopili k oblikovanju novega sveta. Imamo že imenovanja nekaterih članov, potrebne so še volitve doma in manjka nam še imenovanje Kulturniške zbornice Slovenije," je na prvi javni predstavitvi svoje vizije novogoriškega Talijinega hrama povedala Maja Jerman Bratec.

Po dveh letih in treh razpisih je novogoriško nacionalno gledališče končno dobilo direktorja oziroma direktorico s polnimi pooblastili. Sredi poletja je minister za kulturo za direktorico SNG-ja Nova Gorica potrdil Majo Jerman Bratec, dosedanjo vodjo območne enote ljubiteljske kulture. Nekdanja vršilka dolžnosti Neda Rusjan Bric je šla na "svobodo". Pred tem je postavila temelje gledališke sezone 2016/17, tako da nova direktorica večjih posegov v umetniški program ne more izvajati. Želi pa si desno roko, umetniškega vodjo, vendar bo morala nanj ali nanjo še čakati, vse dokler nacionalno gledališče ne dobi veljavnega strokovnega sveta.

Sezono bodo začeli z Nočjo odprtih vrat
Da bi v gledališče privabili čim več obiskovalcev – prav zdaj poteka vpis abonmajev –, bodo na stežaj odprli vrata že to soboto, 17. septembra. Pripravljajo namreč Noč odprtih vrat z dvema predstavama. Na velikem odru bo ob 20. uri komedija o prekipevajočih strasteh Norci iz Valencije, ob 20.30 na malem odru pa glasbeno obarvana monodrama (Moj)Devetsto. Ob 21.45 bo predstavitev šestih novih mladih igralcev, ki so se novogoriškemu gledališču pridružili v zadnjih dveh letih, vse do polnoči bodo brezplačni vodeni ogledi gledališke hiše. V avlo vas vabijo še na ogled razstave Grunfdesign 1976 – 2016 Branka Drekonje. Umetnik je razstavo oziroma instalacijo pripravil ob svojem 40-letnem ustvarjanju in sodelovanju z gledališči. Stare rekvizite, ki ji je v več desetletjih izdelal za SNG Nova Gorica, je preoblikoval in recikliral na prav poseben način. Predstavi in vsi dogodki v okviru Noči odprtih vrat so brezplačni, le pravočasno si morate zagotoviti vstopnice, ki jih dobite na blagajni gledališča.

Pomlajen igralski ansambel
Umetniški ansambel novogoriškega gledališča je v zadnjih dveh letih izjemno pomlajen. Zaposlili so kar sedem mladih igralcev. V Novo Gorico so prišli Andrej Zalesjak, Žiga Udir, Matija Rupel, Urška Taufer, Nejc Cijan Garlatti (ki pa se je pred začetkom letošnje sezone zaradi številnih zunanjih projektov, ki jih ima, odločil za samostojno pot), oktobra pa delo začenjata še Patrizia Jurinčič in Jure Kopušar. Oba sta z novogoriškim gledališčem že sodelovala. Jurinčičeva je kot gostja vskočila v vlogo Marije in Magdalene v Mlakar-Tauferjevem Pašjonu, premieri izpred dveh let, ki je še vedno na sporedu. Kopušar pa je kot gost začel lansko pomlad, ko je vskočil v vlogo Lovra, Tartuffovega sluge v igri Tartuffe - prav tako v režiji Vita Tauferja. Patrizio Jurinčič boste lahko gledali tudi na to sobotno noč odprtih vrat v monodrami (Moj)Devetsto, ki je njen avtorski projekt oziroma je tudi njeno magistrsko delo. Je predstava o pevki, ki s pripovedjo in petjem obuja spomine na nepozabna leta na ladji, ta je navdušila številne gledalce. Zanjo je prejela tudi študentsko Prešernovo nagrado.

Prva premiera konec septembra
Prva jesenska premiera v sezoni, ki jo je za novogoriško nacionalno gledališče začrtala prejšnja vršilka dolžnosti direktorice Neda Bric Rusjan, bo na sporedu 29. septembra. To bo krstna uprizoritev besedila Nebojše Popa Tasića Zakaj ptiči pojejo, ki jo režira Yulia Roschina. Komedija o žalosti je nastala na pobudo novogoriškega gledališča, besedilo govori o ujetosti človeka v igro življenja, iz katerega ne moreš izstopiti, saj ga določajo drugi. Yulia Roschina je režiserka odmevne in večkrat nagrajene predstave SNG-ja Nova Gorica Gospa Bovary.

Septembra bo na malem odru znova zaživela dokumentarna videosatira o soški fronti Krvava gora. V satirično obarvani predstavi nastopajo tri resnične zgodovinske osebe, ki so pred stoletjem doživele eno najbolj krvavih front. Na odru se prepletajo gledališko-plesni prizori, lutke in video. Predstava bo 24. septembra odigrana v sklopu Lutkovnega leta Mestne občine Nova Gorica.

Sezona Vzporednih svetov
Letošnjo sezono so poimenovali Vzporedni svetovi. Kako se bodo prepletali? Dominika Prijatelj, ki v novogoriškem gledališču zgledno skrbi za stike z javnostmi, napoveduje: "Oktobra bo na malem odru SNG-ja Nova Gorica v prvi slovenski uprizoritvi zaživela virtualna srhljivka Jennifer Haley Podsvet. Delo izpostavlja eno najbolj perečih težav v sodobnem svetu, pedofilijo v virtualnem svetu. Pod režijskim vodstvom Dušana Jovanovića nastaja v koprodukciji s Prešernovim gledališčem iz Kranja. Novembra bodo za zabavo poskrbeli Stari klovni, like bodo upodobili Radoš Bolčina, Iztok Mlakar in Gojmir Lešnjak. Prvo slovensko uprizoritev dela Mateja Visnieca bo režiral Jaša Jamnik, ki napoveduje zaplete od komičnih do tragičnih trenutkov. Na malem odru bo decembra v režiji Ivane Djilas zaživel muzikal Peter Kušter, namenjen odraslim gledalcem in mladini. Hofmannov Peter Kušter obsega različne zgodbe, napisane v času t. i. črne romantike, in pripoveduje o slabem vedenju otrok in morebitnih nevarnih posledicah. Režiserka Katja Pegan bo na veliki oder novogoriškega gledališča postavila komično monodramo Roberta Harlinga Jeklene magnolije. Celotno dogajanje je postavljeno v frizerski salon, kjer ženske med urejanjem zunanjosti razgaljajo svoja čustva in razkrivajo intimne svetove. Predstava nastaja v koprodukciji z Gledališčem Koper. Vito Taufer bo režiral glasbeno komedijo Beraška opera. Premiera znanega dela Johna Gaya bo marca prihodnje leto. Zadnja premiera nove abonmajske sezone bo prva slovenska uprizoritev drame Rolanda Schimmelphenninga z naslovom Peggy Pickit vidi boga v obraz, ki jo bo režiral Primož Ekart. V SNG-ju Nova Gorica napovedujejo tudi novo predstavo za otroke. V režiji Ajde Valcl bodo januarja na malem odru zaživele Živalske novice, namenjene otrokom iz nižjih razredov osnovne šole."

Vpis abonmajev poteka še do 24. septembra.