Program Velikega odra v prihajajoči sezoni obsega krstni izvedbi novih dram, ki so ju ustvarili po naročilu Drame, uprizoritvi, ki sta nastali po filmskih predlogah, ter tudi uprizoritvi starejših besedil.

Prva premiera bo 25. septembra, ko bodo na Velikem odru uprizorili predstavo Požigalci po igri Maxa Frischa Dobrnik in požigalci. Avtor priredbe in režiser predstave Jan Krmelj je v predstavitvenem videu Požigalce označil za "lucidno in duhovito metaforo jalovosti človeškega nasilja in razlik, ki bazirajo na neki abstraktni ideologiji ali na družbenih vlogah, ki so nam dodeljene ne glede na našo izbiro".

Sorodna novica "Potrebujemo nekaj, v kar je enostavno verjeti – in to vodi v populizem"

"Vprašanje zgodb, ki nas oblikujejo"

Oktobra sledi premiera igre Milana Kundere Jacques in njegov gospodar v režiji Doriana Šilca Petka. Kot pravi, skozi igro prevprašuje "vprašanje zgodb, ki nas oblikujejo in zakaj smo, kakršni smo". Igra, ki se na vse pretege trudi delovati kot komedija, pa po njegovih besedah izpade vse prej kot komedija, "bolj kot srhljiva slika ali grob prikaz vulgarnosti našega delovanja, ko živimo v svetu, v katerem smo ostali brez kakršne koli samorefleksije, ko sami sebe opravičujemo s tradicijo".

Več o repertoarju nove sezone najdete na tej povezavi.

Premiera krstne uprizoritve igre Vse OK Simone Hamer v režiji Matjaža Fariča je napovedana za december. Po Faričevih besedah je Vse OK prispodoba sveta, ki ga poganjata kapitalizem in korporacijsko upravljanje, pa tudi ni naključje, da se celotna fabula zgodi v sobi pobega. Čeprav vsi akterji v sobi pobega prisegajo, da je vse ok, v bistvu nič ni v redu. V neizprosnem ritmu se zgodi nabor mogočih medsebojnih konfliktov in vse frustracije privrejo na dan ter naredijo sobo pobega še bolj neprodušno.

Sorodna novica Ivica Buljan: "Kultura je vir civilizacije, ne pa vir dobička"

Januarja bo sledila premiera prve slovenske uprizoritve igre Party po filmu scenaristke in režiserke Sally Potter v režiji Ivice Buljana. Ta film jemlje predvsem kot predlogo in "bo z vrhunskimi igralci zaživel šele v performativni iskrivosti, ki bo tudi povabilo publiki, da bo v dvorani SNG Drama Ljubljana sodelovala na resnični, veliki zabavi".

Po filmu Veliki diktator Charlieja Chaplina nastaja predstava v režiji Diega de Bree, ta bo premiero doživela marca. Veliki diktator je po režiserjevih besedah "komična drama, ki paradoksalno obravnava zelo travmatično zgodbo druge svetovne vojne", njena največja kakovost pa je v tem, da tragiko združuje s komiko.

Sorodna novica Nataša Barbara Gračner: Z besedami iz Biblije smo sami sestavili monologe

Možnost srečanja s skrivnostnim divjim človekom
Na Velikem odru bo kot zadnja maja premiero doživela krstna uprizoritev igre Tene Štivičić Kabaret Kaspar v režiji Marjana Nečaka. Ta pravi, da je lik Kasparja katalizator za druge like oziroma pisano druščino strokovnjakov, ki pride na osamljeni otok, da bi se umaknila iz vsakdana, pri čemer je posebna atrakcija otoka možnost srečanja s skrivnostnim divjim človekom. A pojav tega bitja vse postavi na glavo. Večina besedila je napisana v prozi in verzu, v nenavadnem ritmu, "ki bo omogočil glasbenemu in dramskemu izrazu nenavadnost interpretacije".

Mala Drama začenja sezono z Emigrantoma

V Mali Drami bo oktobra kot prva premiero doživela drama Sławomirja Mrožka Emigranta v režiji Nine Ramšak Marković. Kot je povedala, dramo o emigrantih, ki prihajata iz popolnoma različnih svetov, odlikujejo izjemno duhoviti dialogi. Sami se bodo ukvarjali z našim pogledom na emigrante, ki jih, čeprav nimajo nobene skupne točke, vidimo kot neko skupno celoto ali družbeno telo.

Mozaik, v katerem lahko zagledamo trpečega človeka
Novembra bo premiera prve slovenske uprizoritve igre Duncana Macmillana Vse sijajne stvari v režiji Nataše Barbare Gračner. Po njenih besedah Macmillan "z nizanjem raznovrstnih koščkov pripovedovalčevega življenja, vpetega v psihodramsko formo in s psihoedukacijo, izriše mozaik, v katerem lahko zagledamo trpečega človeka in njegov svet".

Foto: SNG Drama Ljubljana
Foto: SNG Drama Ljubljana

Krstna uprizoritev predstave Zrcalce, zrcalce, pojedla te bom (Maja Končar, Zvone Hribar, Luka Marcen) v Marcenovi režiji bo decembra. Po njegovih besedah gre za "zmešnjavno pravljico, napeto in dinamično potovanje skozi labirint pravljičnih ugank in vprašanj, nalog in preizkušenj".

Krstno bodo uprizorili tudi igro Jere Ivanc #punceinpolpunce. Po besedah režiserke Ivane Djilas se bodo ukvarjali z ženskimi arhetipi, zgodovino ženskosti in ženskih težav. Premiera bo marca.

Maja ji bo sledila premiera prve slovenske uprizoritve igre Margaret Atwood Penelopiada v režiji Livije Pandur, ki je povedala, da je Penelopa "drzna in iznajdljiva ženska, ki se ne le zaveda svoje vloge, ampak jo tudi izjemno pretkano skriva".

V programski shemi Čakajoč Supermana pa bodo v Mali Drami uprizorili predstavi Težko je biti bog, avtorski projekt Aljoše Živadinova Zupančiča, ter Alica: nekaj solilogov o neznosnosti časa, ki pa je avtorski projekt Luke Marcena.

Nova sezona ljubljanske Drame