Boljše delovne pogoje zahteva predstavlja okoli 800 zaposlenih v Scali. Foto: EPA
Boljše delovne pogoje zahteva predstavlja okoli 800 zaposlenih v Scali. Foto: EPA
Fancesco Rutteli, italijanski minister za kulturo
Italijanski minister za kulturo Fancesco Rutteli je optimističen glede odprtja operne sezone. Foto: EPA

Minister Francesco Rutelli je prepričan, da bo še pred začetkom sezone zmagal občutek za odgovor nost. Ta pa bo moral pri osebju, ki je začelo stavkati zaradi zahtev po kolektivni pogodbi, prevladati precej hitro, saj se sezona v sloviti operni hiši odpira 7. decembra.

Čas prve v sezoni pripada Wagnerjeva operi Tristan in Izolda, ki jo je na oder postavil režiser Patrice Chereau, orkester pa bo vodil dirigent Daniel Barenboim. Ob začetku stavke 9. novembra so dali sindikati jasno vedeti, da se lahko zgodi, da bodo v primeru nedoseženega sporazuma glede pogodb bojkotirali tudi slavnostno odprtje sezone 7. decembra.

Rutelli v pričakovanju pozitivnega odgovora
Kot je povedal Rutelli, je predlagal rešitev za nastali spor, o tem pa se sedaj pogovarja s sindikati in upa na skorajšnji pozitiven odgovor. Kulturni minister, ki je postal posrednik med upravo milanske Scale in osebjem te operne hiše, poudarja še, da premiera v Scali nikakor ne sme biti postavljena na kocko, saj gre za pomemben kulturni dogodek tako za Milano in Italijo kot tudi za tujino.

Več predstav, več dela
V uspeh Rutellijevega posredovanja upa tudi ravnatelj Scale Stephane Lissner. Osebje opere je po 9. novembru začelo stavkati še 17. novembra zaradi ustavljenih pogajanj o obnovitvi kolektivne pogodbe. Sicer pa sindikati zahtevajo povišanje plač in ureditev delovnih urnikov za osebje. Pri tem posebej opozarjajo na povečane napore, saj se je v zadnjih sezonah število predstav na milanskem odru precej povečalo.