Osrednja nagrada festivala je vedno znana že vnaprej: Borštnikov prstan, najprestižnejše slovensko priznanje za gledališko igro, bo letos prejela igralka Marinka Štern. Foto: Festival Borštnikovo srečanje

Z mednarodno konferenco o razvoju občinstev v gledališču se danes v prostorih Slovenskega narodnega gledališča Maribor začenja 54. Festival Borštnikovo srečanje. Doslej najobsežnejši program tega osrednjega gledališkega festivala v Sloveniji v dveh tednih med drugim prinaša 42 gledaliških uprizoritev iz Slovenije in tujine.

Borštnikov prstan si bo letos nadela igralka Marinka Štern

Oder odstopiti naslednji generaciji
V skladu z lani uvedeno programsko razširitvijo se bosta pred petkovim slovesnim odprtjem festivala odvrtela sklopa Mlado in Študentsko gledališče. Prvi vzpostavlja prostor za kulturno-umetnostno vzgojo na področju uprizoritvenih praks, drugi pa je zasnovan kot mednarodna študentska platforma. Letos se študentom in mentorjem slovenske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) pridružujejo kolegi z Akademije dramskih umetnosti iz Zagreba in Akademije za igro Ruskega gledališkega inštituta v Moskvi.

"Oba programska sklopa sta bila že lani zasnovana kot trajna festivalska vsebina, ki jo želimo razvijati in nadaljevati tudi v prihodnje. Vsak od omenjenih programskih sklopov ponuja slovenske in tuje gledališke predstave in predstavlja neko skupno festivalsko platformo za razvoj novih občinstev, kar imamo za eno naših temeljnih poslanstev," je povedal umetniški direktor festivala Aleš Novak.

Katere predstave so v igri za Borštnikove lovorike?

Jedro festivala ostaja izbor uprizoritev pretekle gledališke sezone v Sloveniji, ki se potegujejo za festivalske nagrade. Te bodo začele teči v soboto, podelitev nagrad pa bo zadnji dan festivala, 27. oktobra.

Skupno bo v dveh festivalskih tednih na ogled 42 gledaliških predstav, od tega 12 v tekmovalnem in 19 v spremljevalnem programu, od tega bo sedem tujih. V tekmovalnem sporedu se za naslov najboljše uprizoritve potegujejo: Somrak bogov (SNG Maribor), Še ni naslova in Nasprotje stvari (SMG), Kresnice in Tih vdih (MGL) ter Izumitelj na Zemlji (APT), V imenu matere in Ali: Strah ti poje dušo (SNG Drama Ljubljana), Macbeth (SNG Nova Gorica), Ob zori (Prešernovo gledališče Kranj), Reka, reka/Syntapiens::Iz (Zavod Delak) in Ljudomrznik (SLG Celje).

Festival med drugim prinaša še pogovore po predstavah, mednarodni kritiški simpozij, regionalno srečanje Mednarodnega gledališkega inštituta (ITI), okroglo mizo o gledaliških ustvarjalcih, koncerte, vodene sprehode po mestu in praznovanje dneva gledaliških ustvarjalcev.

Začel se je 54. Festival Borštnikovo srečanje