Foto:
Foto:
Rojstni dan lutk po vsem svetu zaznamujemo 21. marca. Foto: MMC RTV SLO
Svetlana Makarovič
Med 21 dobitniki priznanj zveze UNIMA je tudi Svetlana Makarovič, ki letos praznuje 70. obletnico. Foto: MMC RTV SLO

Nagrado je zveza UNIMA Slovenija večer pred svetovnim dnevom lutk, ki ga vsako leto zaznamujemo 21. marca, podelila v Lutkovnem gledališču Ljubljana, kjer so razglasili še pet Pengovovih nagrajencev in podelili 21 priznanj. Pengovove nagrade so za poseben prispevek k slovenski lutkovni umetnosti prejeli Ivica Bilek, Dušan Hrovatin, Anja Dolenc, Črt Škodlar in Tine Varl.

Priznanja prejmejo ...
Priznanja za poseben prispevek k slovenskemu lutkarstvu pa so ob 80. obletnici zveze UNIMA prejeli Zlatko Bourek, Petra Caserman, Bojan Čebulj, Darka Čeh, Peter Dougan, Lučka Drolc, Agata Freyer, Karla Godič, Mara Kralj, Matjaž Loboda, Edi Majaron, Zdenko Majaron, Svetlana Makarovič, Frane Puntar, Cveto Sever, Helena Šobar Zajc, Ignacije Šunjić, Breda Varl, Nadja Vidmar, Božo Vovk in Danilo Vranc.

Zvezdica zaspanka malo drugače
V letošnjo podelitev je uvedla 'razkrita' uprizoritev letos znova obujene lutkovne predstave Zvezdica zaspanka v režiji Matjaža Lobode. Izvedba se je razlikovala v tem, da animatorji in drugi sodelavci niso bili za zavesami, in tako so gledalci v živo občudovali potek dogajanja v zaodrju.

Več kot 120 vlog
V predstavi sodeluje tudi letošnja Klemenčičeva nagrajenka Vintar-Hrovatinova, ki je bila 35 let zaposlena v LGL-ju, ljubitelje lutk pa navduševala v več kot 120 vlogah. "Z delom in s sleherno novo predstavo je dokazala svojo visoko poklicno raven. Ker se je znala čustveno odpreti vsaki vlogi, je vselej našla ustrezen način animacije in njena animacija je bila vsakič drugačna. Pomemben delež je prispevala tudi k snemanju lutkovnih filmov, televizijskih oddaj in nanizank, piše v utemeljitvi nagrade," je zapisala komisija v sestavi Nadja Vidmar (predsednica), Karel Brišnik in Albert Kos.

Po desetih letih premora
Nagrado, ki so jo prvič podelili leta 1995, doslej niso podelili deset let. Prejeli so jo Mara Kralj, Peter Dougan, Nace Simončič in Ciril Jagodic. Vintar-Hrovatinovi pa so jo nameravali podeliti že leta 2001, a je tedaj prenehalo delovati društvo Klemenčičevi dnevi in se to ni zgodilo.

Nekaj besed o Pengovovih nagrajencih
Kreator lutk in tehnolog Ivica Bilek prejme Pengovovo nagrado za tehnološki prispevek k slovenskem lutkarstvu. "S svojim deležem je zadolžil slovenske lutkarje za tehnološki napredek z izvirnimi rešitvami in z uporabo novih materialov."

Animator in režiser Dušan Hrovatin je eden tistih, ki so lutkovni umetnosti posvetili dobršen del življenja. V lutkovne predstave je uvedel princip filmskega kadriranja in montaže. Slovi po tem, da je posnel 20 lutkovnih filmov za slovenske in tuje producente, "ki so skupaj s filmi Črta Škodlarja po krivici izrinjeni iz zavesti o slovenskem filmskem ustvarjanju", so zapisali v utemeljitvi nagrade.

Anja Dolenc velja za cenjeno kostumografko, ki je sredi 70. let z LGL-jem začela sodelovati kot oblikovalka lutk in vodja delavnic. Njene likovne rešitve predstavljajo preobrat v oblikovanju lutk, saj ne gre več za vnaprej določene standardne vrste lutk, ampak vsaka predstava prinaša nove, najustreznejše tehnološke rešitve.

Nepozabne so vloge Črta Škodlarja, ki je po mnenju podeljevalcev zlasti v tandemu z recitatorjem Nacetom Simončičem. Pomemben je tudi kot ustvarjalec kratkih lutkovnih filmov, med njimi celovečerca Zvezdica Zaspanka po odrski režiji Jožeta Pengova.

Lutkar, lutkovni režiser in organizator Tine Varl je že od konca 40. let duša lutkovnega gibanja na Štajerskem. Po njegovi zaslugi je bilo leta 1974 ustanovljeno poklicno Lutkovno gledališče Maribor. Kot predsednik odbora za lutkarstvo Zveze kulturnih organizacij Slovenije vpliva na sodelovanje in strokovno usposabljanje slovenskih lutkarjev v Sloveniji in zamejstvu, od 60. let dalje pripravlja letna srečanja ljubiteljskih in poklicnih lutkarjev ter pomembno prispeva k mednarodni uveljavitvi najboljših slovenskih lutkovnih skupin, še dodajajo v utemeljitvi nagrade.