Lea Mihevc in Domen Valič kot Eva in Ian. Foto: Cankarjev dom/Mankica Kranjec
Lea Mihevc in Domen Valič kot Eva in Ian. Foto: Cankarjev dom/Mankica Kranjec

V predstavi oziroma gledališkem filmu Lea Mihevc in Domen Valič igrata milenijski par Evo in Iana, ki se prebija skozi pasti večletne partnerske zveze. Sta pred prelomnimi življenjskimi odločitvami, kako živeti sama s sabo in skupaj.

Jaša Koceli: Preblizu
Premiera na platformi live CD
31. 3. ob 20. uri

Pred nami se prepletajo intimne osebne izpovedi para ter njuni dialogi in komentarji, ko se med seboj spopadata, odigravata pretekle dogodke in jih znova podoživljata. Na tretji ravni nagovarjata občinstvo, da razsodi v korist enega ali drugega. Predstava tako gradi poseben suspenz v inovativni interakciji z občinstvom.

Ona in on v kokonu ljubezni in nasilja
Pri predstavi, ki je nastala v koprodukciji Cankarjevega doma (CD) in zavoda Paviljon, gre za vračanje h koreninam gledališkega konflikta – v napet, eksploziven odnos para. Protagonista tako na tehtnico dajeta odnos, "ki ni popoln, a je vseeno lep". Koceli se tako skupaj z ustvarjalci vrača v komorno in dramsko-gibalno gledališče, kjer raziskuje vzvode čustev in akcij protagonistov, ki omogočajo intenzivno identifikacijo gledalca z likoma, lahko preberemo v napovedi predstave.

Igralca sta za potrebe predstave skozi gibalne vaje osvajala tudi tehnike akrojoge, pri kateri je položaje vedno treba doseči z uravnoteženjem dveh teles. Akrojoga predpostavlja odvisnost enega telesa od drugega in jo je že tako mogoče razumeti kot metaforo zveze. Scenografija pa je zasnovana kot mehek kokon iz več kot 1300 metrov viseče debele bombažne preje ter ponazarja navidezno varen mehurček odnosa in ujetosti vanj. Mehkoba materialov v nasprotju z ostrimi dejanji, ki si jih med sabo zadajata protagonista, še piše v najavi.

Režiser in avtor besedila Jaša Koceli je o uprizoritvi povedal, da se vsakdo pri gradnji osebnosti prebija skozi enega ali več različnih partnerskih odnosov, v katerih se uči odprtosti, poslušanja, potrpežljivosti, komuniciranja in razumevanja. Spomnil pa je, da odnos večkrat postane tudi bojno polje zamer, bolečine, nadzorovanja in nasilja, kar se je v zadnjem letu, v pandemiji, samo stopnjevalo.

Scenograf predstave je Darjan Mihajlović Cerar, skladatelj Miha Petric, koreografinja Tajda Podobnik, kostumografka Branka Pavlič, fotografka in videastka Mankica Kranjec ter oblikovalec luči David Andrej Francky.

Spletna premiera drame Preblizu Jaše Kocelija