Branko Jordan se je rodil v Novem mestu leta 1977. Foto: Peter Giodani
Branko Jordan se je rodil v Novem mestu leta 1977. Foto: Peter Giodani

Po nocojšnji premieri Ionescove Plešaste pevke v režiji Diega de Bree je Mestno gledališče ljubljansko slovesno zakorakalo v novo sezono, posvečeno spremembam v naravi in človeških odnosih. Po premieri je Dnevnik, družba medijskih vsebin, že šestintridesetič podelil nagrado najboljšemu gledališkemu ustvarjalcu oz. ustvarjalki MGL-ja v pretekli sezoni.

Sorodna novica Mestno gledališče ljubljansko odpira sezono s Plešasto pevko

Nagrado prejme igralec Branko Jordan Dnevnikova komisija je soglasno odločila, da letošnjo Dnevnikovo nagrado za izjemen umetniški dosežek podeli dramskemu igralcu MGL-ja Branku Jordanu za vlogo Christiana v uprizoritvi Praznovanje, katere avtorji so Thomas Vinterberg, Mogens Rukov in Bo Hr. Hansen. Igro v prevodu Alenke Klabus Vesel je režiral Janusz Kica.

Uprizoritve gledališke sezone 2022/2023 je ocenjevala komisija, ki so jo sestavljali Tina Mahkota, Marija S. Leskovar in predsednik Dnevnikove komisije Gregor Butala. V utemeljitvi so zapisali, da se "Branko Jordan v uprizoritvi Praznovanje občutljivo sooči s pokrajino globoko poškodovanega lika, ki ga scela zaznamujeta travma spolne zlorabe v otroštvu in naraščajoča neznosnost ohranjanja videza. Christiana oblikuje s pretehtano zadržanostjo, v kateri daje slutiti tako njegovo krhkost in ranljivost, izhajajoči iz skrajne eksistencialne izpraznjenosti, kot tudi vso silovitost napora, ko se v radikalnem razkritju odloči razbiti ogledalo potlačene družinske skrivnosti".

Branko Jordan, gledališki igralec, profesor dramske igre na AGRFT-ju ter soustanovitelj in član igralskega kolektiva Beton Ltd., je član MGL-ja od 1. oktobra 2020. Foto: Peter Giodani
Branko Jordan, gledališki igralec, profesor dramske igre na AGRFT-ju ter soustanovitelj in član igralskega kolektiva Beton Ltd., je član MGL-ja od 1. oktobra 2020. Foto: Peter Giodani

"Z natančno odmerjenimi igralskimi sredstvi, ki bolj kot na prepoznavne orise psihičnih stanj stavijo na drobno gesto, pritajeno napetost glasu ali tesnobno telesno kretnjo, Branko Jordan svojo vlogo postopno razprede onkraj razsežnosti žrtve ali rablja – razpenja jo v pretresljivo podobo izkoreninjenega posameznika, ki se izkazuje tudi kot nekakšen medij, v katerem se zgoščajo razpoke vse bolj razrahljane družbene realnosti, spletene z mehanizmi nadzora in razmerji moči, v katerih dokončna zacelitev ran nemara niti ni mogoča," so še napisali v obrazložitvi.

Triletno menjavanje komisije: letošnjo sezono ob Butali v komisiji še Ribič in Lenasi Lipovšek
Triletno obdobje ocenjevanja predstav z letošnjo sezono prevzema nova Dnevnikova komisija. Gregorju Butali, novinarju kulturne redakcije Dnevnika, se bosta kot člana komisije pridružila Jakob Ribič, dramaturg in mladi raziskovalec UL AGRFT, in Marjana Lenasi Lipovšek, upokojena profesorica slovenskega jezika na Gimnaziji Poljane.