Frida, The Musical bo vseboval glasbo mehiškega skladatelja Jaimeja Lozana in besedila dramaturginje Neene Beber. "Frida nas mora še veliko naučiti. Navdušena sem nad priložnostjo, da počastim njeno življenje in delo skozi ta najbolj izrazit medij," je v izjavi dejala producentka muzikala Valentina Berger.

Frida Kahlo (1907–1954). Foto: AP
Frida Kahlo (1907–1954). Foto: AP

Od Mexico Cityja do Pariza in New Yorka ter nazaj
"Njen duh je zelo živ v naši mladi ustvarjalni ekipi, ki me nenehno navdušuje s svojimi velikimi ustvarjalnimi zamahi in neverjetnim talentom," je še dodala po pisanju portala Deadline. Producentka je muzikal napovedala v preteklem tednu skupaj z ustanovo, ki skrbi za slikarkino zapuščino, in mehiško produkcijsko hišo BTF Media. Muzikal bo po producentkinih besedah razkril "nove, redko raziskane plasti te najbolj zapletene – in goreče mehiške – genialke. Dogajanje bo sledilo njenemu potovanju od Mexico Cityja do Pariza in New Yorka ter končno nazaj domov v rojstno hišo za še zadnji profesionalni triumf."

V osnutku je mogoče prebrati še, da bo muzikal Frida, ki "temelji na turbulentni romanci med umetnico in njeno veliko ljubeznijo Diegom Rivero, popolno praznovanje Kahlinega veselega duha ustvarjalnosti in njenega neprimerljivega daru za preoblikovanje fizične in čustvene bolečine v osupljivo lepoto."

V muzikalu več kot zgolj umetnica
V imenu družine Kahlo je slikarkina pranečakinja in univerzalna dedinja njene zapuščine Mara Romeo dejala, da so "globoko ganjeni, da bo ta predstava občinstvu po vsem svetu omogočila spoznati Frido kot veliko več kot le umetnico. Polna veselja, pred svojim časom in prepojena z mehiško kulturo je to bila ženska, ki jo je gnala neskončna strast do življenja. Upam, da bo ta uprizoritev navdihnila ženske povsod, da bodo zbrale pogum, da se bodo borile za svoje sanje."

Producenti prihajajočega muzikala so sporočili še, da je Frida Kahlo "v svojem času na novo opredelila lepoto, človečnost, politični aktivizem, feminizem in seksualnost. Skozi eksplozijo glasbe ob avtentičnem podobju in ekskluzivnem materialu, ki ga je na razpolago dala ustanova, ki skrbi za njeno dediščino, muzikal Frida obeta, da bo občinstvu predočil nove razsežnosti te sestre, prijateljice, umetnice, ljubimke in večno pomembne ikone."

Slikarka in njen 21 let starejši soprog Diego Rivera. Foto: AP
Slikarka in njen 21 let starejši soprog Diego Rivera. Foto: AP

Frida Kahlo se je rodila leta 1907 v soseski Coyoacán v mehiški prestolnici. Njeno življenje in delo so med drugim močno zaznamovali nesreča z avtobusom v mladosti, viharni zakon z Rivero in neuresničena želja po materinstvu. V zgodovino se je vtisnila s svojimi avtoportreti in z uporabo intenzivnih živahnih barv. Njene slike so odražale njeno življenje, hkrati pa je njena umetnost spojena z zgodovino in duhom Mehike v času njenega življenja. V njej se namreč odražajo družbene in kulturne spremembe, ki so vodile k mehiški revoluciji.

Frida Kahlo na smrtni postelji. Foto: EPA
Frida Kahlo na smrtni postelji. Foto: EPA

Za časa življenja spregledana slikarka
Slikarka, ki je umrla leta 1954, je bila za časa življenja spregledana, a je postala prava ikona v poznih 70. letih preteklega stoletja in velja za nacionalni simbol v Mehiki. Znova je bila obujena s filmom Frida, ki ga je leta 2002 režirala Julie Taymor, v naslovni vlogi pa je nastopila Salma Hayek. Umetnica je za seboj pustila najmanj 140 slik ter na ducate risb in študij. Njene slike, 55 izmed njih je avtoportretov, pogosto vsebujejo simbolne upodobitve telesnih in duševnih ran. Kot je dejala, nikoli ni slikala sanj, slikala je svojo resničnost.