Kljub prilagajanju novim razmeram so spored zastavili pogumno in ambiciozno, pravijo v SNG-ju Opera in balet Ljubljana. Foto: BoBo
Kljub prilagajanju novim razmeram so spored zastavili pogumno in ambiciozno, pravijo v SNG-ju Opera in balet Ljubljana. Foto: BoBo

V ljubljanski operno-baletni hiši bodo novo sezono vsebinsko začeli šele novembra, saj so se zaradi epidemije odločili sezono 2019/2020 podaljšati v oktober. Ravnatelj Staš Ravter je dejal, da so kljub prilagajanju novim razmeram spored zastavili pogumno in ambiciozno, do novembra pa bodo nadomestili izpadli premieri iz lanske sezone balet Gusar ter operni diptih Glumači in Cavalleria rusticana skladateljev Ruggiera Leoncavalla in Pietra Mascagnija.

Sorodna novica Nova gledališka realnost: odstranjene vrste in na redko posejani gledalci

V znamenju spremenjenih standardov
Vaje za Glumače in Cavallerio rusticano potekajo s polno paro, premiera pa je načrtovana za 8. oktober, je povedal umetniški vodja opere po pooblastilu ravnatelja Branka Robinšaka. Ob upoštevanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so bili primorani spremeniti standardne postavitve orkestra, opernega zbora in solistov.

Tako so orkester zaradi upoštevanja varne razdalje med nastopajočimi preselili v zaodrje, zbor in pevci pa stojijo na odru pred njim, a je po Robinšakovih besedah na srečo oder dovolj velik, da si lahko privoščijo tako postavitev.

Vse nove predstave na oder postavljajo v kontekstu dovoljenj NIJZ-ja, dve predstavi Mozartovo Čarobno piščal in Verdijevo Luiso Miller iz lanske sezone pa bodo lahko vendarle izvajali v standardni postavitvi, saj so pridobili reducirane izvedbe za orkester. Po zdaj veljavnih predpisih v njihovem orkestru namreč igra le 20 do 22 glasbenikov, je še povedal Robinšak.

Hkratni poklon dvema obletnicama dveh ustvarjalcev
Kot prva uprizoritev nove sezone je za 12. november načrtovana premiera opere Pavla Šivica Samorog. Glasbeni vodja in dirigent predstave je Igor Švara, režijo je prevzel Vinko Möderndorfer. Z odrsko praizvedbo opere bodo zaznamovali 25. obletnico skladateljeve smrti in 90. obletnico rojstva Gregorja Strniše, piše na spletni strani ljubljanske Opere. Skladatelj je namreč opero Samorog v letu 1981 ustvaril po Strniševi istoimenski dramski predlogi iz leta 1967. Doslej je bila izvedena zgolj za snemanje na Radiu Slovenija leta 1983.

Pavel Šivic (1908‒1995). Foto: dLib
Pavel Šivic (1908‒1995). Foto: dLib

V februarju načrtujejo premiero opere Giacoma Puccinija Tosca. Glasbeni vodja in dirigent predstave bo Gianluca Marciano, režijo bo prevzel Matjaž Berger. V marcu bo premiero doživela lirična tragedija v dveh dejanjih Vincenza Bellinija z naslovom Capuleti in Montegi. Glasbeni vodja in dirigent bo Marciano, režijo bo prevzel Frank Van Laecke. Kot zadnja bo v letošnji sezoni maja premiero doživela Verdijeva opera Trubadur. Glasbeni vodja in dirigent bo Simon Krečič, režiser Krešimir Dolenčić.

Plešoča Gusar in Spartak in vsi vabljeni na valček
Umetniški vodja baleta Petar Đorčevski je prvo premiero baletnega programa napovedal za september, ko bo na odru zaživela predstava Gusar v režiji in koreografiji Joseja Carlosa Martineza po Mariusu Petipi.

Kot prva premiera v prihajajočem letu je napovedana januarska uprizoritev baleta Spartak, ki je koprodukcija s Cankarjevim domom, umetniška interpretacija pa je zaupana Jiržiju Bubeničku. Aprila bo premierno zaživel balet koreografa Renata Zanelle Vsi na valček. Italijanski koreograf je balet pred leti ustvaril za baletni ansambel Dunajske državne opere, za prihajajočo uprizoritev ga bo priredil za plesalce ljubljanskega baleta.


V SNG-ju Opera in balet Ljubljana so novo sezono odprli v tem tednu s koncertom opernih arij in baletnih stvaritev prihajajočih predstav, ki bodo na rednem repertoarju in v abonmajski ponudbi. Dirigirali so Mojca Lavrenčič, Miha Rogina in Živa Ploj Peršuh. Zvrstili so se odlomki iz oper Čarobna piščal, Ivana Orleanska, Prodana nevesta, Glumači in Cavalleria rusticana ter baletov Gusar in Hrestač Božična zgodba.