Najhitreje razprodane in največkrat uvrščene med najodmevnejše festivalske prireditve so predstave režiserjev Thomasa Ostermeierja, Petra Steina, Jana Fabra in Tomaža Pandurja. Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana
Najhitreje razprodane in največkrat uvrščene med najodmevnejše festivalske prireditve so predstave režiserjev Thomasa Ostermeierja, Petra Steina, Jana Fabra in Tomaža Pandurja. Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana

SNG Drama Ljubljana na ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti tokrat gostuje drugič, za Pandurja pa je prenos predstave Faust v Bogoto že deveto povabilo na ta največji svetovni gledališki bienale.

Pet razprodanih predstav
Predstavo v največjem kolumbijskem gledališču Teatro Mayor Julio Mario Santo Domingo si bo ogledalo 7.000 ljudi - pet predstav je namreč razprodanih. Faust je na sporedu med 23. in 27. marcem, in kot so sporočili iz ljubljanske Drame, veliko zanimanja za predstavo kažejo tako domači kot tuji akreditirani mediji, pa tudi selektorji drugih festivalov.

Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos je svoj uvodnik v letošnjem festivalskem zborniku naslovil Gledališče za mir: Kolumbija svetu. V njem poudarja bogato zgodovino in družbeni pomen tega gledališkega bienala.

Začetek ob 450-letnici ustanovitve Bogote
Festival sta ob 450-letnici ustanovitve mesta Bogota, v negotovem obdobju kolumbijske zgodovine, ko so se za prevlado bojevali narkokarteli in gverilske paravojaške skupine, pod geslom Dejanje zaupanja v Kolumbijo ustanovila igralka Fanny Mikey in Ramiro Osorio, nekdanji kolumbijski minister za kulturo, ki je danes direktor gledališča, v katerem gostuje tudi Faust.

Festival se je skozi zgodovino razvil v največje svetovno gledališko srečanje, ki gosti najuglednejše uprizoritve ter ustvarjalce in producente gledališke umetnosti z vsega sveta. Po smrti soustanoviteljice in dolgoletne direktorice festivala Mikeyjeve ga od leta 2008 vodi njena dolgoletna desna roka, Anamarta de Pizarro.

Gledališče je praznik. Praznujemo!
Tokratna izdaja festivala poteka pod geslom Gledališče je praznik. Praznujemo!. Program je razdeljen v več podprogramov: od Shakespearjevih uprizoritev ob 400-letnici njegove smrti prek sodobnih interpretacij gledaliških klasik, plesnega teatra in fizičnega gledališča do pantomime, cirkuških performansov, muzikalov in koncertov.

Evropsko gledališko ustvarjalnost zastopajo številna mednarodno uveljavljena gledališča. Najhitreje razprodane in največkrat uvrščene med najodmevnejše festivalske prireditve so predstave režiserjev Thomasa Ostermeierja, Petra Steina, Jana Fabra in Tomaža Pandurja - s čimer se je Pandur torej uvrstil med četverico režiserjev, ki so letos pritegnili največ pozornosti.

Še malo festivalske statistike
Na največjem svetovnem festivalu gledališke umetnosti v Bogoti, ki letos poteka med 11. in 27. marcem, se tokrat predstavlja 134 umetniških produkcij iz 32 držav, 100 domačih in svetovnih režiserjev in 3.650 igralcev. Sicer pa bienalni festival, ki že tri desetletja pomembno zaznamuje kolumbijsko prestolnico, v skoraj treh tednih povprečno obišče več kot dva milijona in pol obiskovalcev iz Kolumbije, Latinske Amerike in preostalega sveta.