Šele ko jih ne spremlja vsevedno oko kamere, se tekmovalci pokažejo v pravi luči. Foto:
Šele ko jih ne spremlja vsevedno oko kamere, se tekmovalci pokažejo v pravi luči. Foto:

Inštitut sodobnih umetnosti v Londonu bo predstavo gostil vsak dan do 15. 10., prvič že v poedeljek. Hodnik je aktualen tudi za Britance, saj je Zupančič, tudi avtor drame, v njem obravnaval oddajo Veliki brat in druge resničnostne oddaje, v katerih kamere praktično 24 ur na dan zasledujejo nastopajoče. V predstavi udeležencem trenutek predaha ponuja prav hodnik, na katerem se ljudje zaradi odstotnosti kamer pokažejo v svoji luči.

Koga spremlja veliki brat?
Drama, za katero je Zupančič prejel tudi Grumovo nagrado za najboljšo dramo, je na odru zaživela s sodelovanjem SNG-ja Drama Ljubljana in Društva B-51. V njej se kot tekmovalci za zmago v "velikem bratu" potegujejo Gorazd Logar, Bojan Emeršič, Petra Veber Rojnik, Saša Mihelčič, Primož Bezjak, Valter Dragan, Ana Ruter in Janez Škof. Matjaž Farič je določil, kakšna bo koreografija predstave, Alan Hranitelj si je zamislil, kaj bodo igralci nosili, hodnik in drugo scenografijo pa je oblikovala Janja Korun.

V predstavi je Zupančič presekal mejo med zasebnim in družbenim, intimnim in javnim. "Živimo za pogled Drugega, zato me je pri pisanju drame zanimalo, kaj se zgodi, ko ta pogled umanjka," je avtor in režiser drame razložil, kaj ga je vodilo pri pisanju.