Plesni festival PLESkavica je zrasel iz zaključnih produkcij platforme Nomad Dance Academy, ki zadnja tri leta poteka kot selitveni raziskovalno izobraževalni sodobno-plesni program v Jugovzhodni Evropi. Foto: Amira Bochenska
Plesni festival PLESkavica je zrasel iz zaključnih produkcij platforme Nomad Dance Academy, ki zadnja tri leta poteka kot selitveni raziskovalno izobraževalni sodobno-plesni program v Jugovzhodni Evropi. Foto: Amira Bochenska

Plesalci so bili deset tednov del projekta "50 days of Flying Low and Passing Through" pod vodstvom pedagoga in koreografa Davida Zambrana. Odločili so se za nadaljevanje in ustvarili plesni projekt, ki nadaljuje improvizacijsko tehniko "Passing Through" pod imenom 5 od 50 po različnih mestih sveta. Tokrat se s projektom predstavljajo v Ljubljani.

S plesnim sklopom Povečava se bo drevi ob 19.30 v Plesnem teatru Ljubljana začel festival PLESkavica, ki ga bo v nedeljo sklenila predstava Utopija režiserja Sebastijana Horvata. Festival sestavljata dva sklopa: Kratki rezi #3 s 14 premierami in Povečava, v sklopu katere bodo izvedli tri predstave.

Projektu 5 od 5 bo prav tako v sklopu Povečave drevi ob 21.00 v Stari mestni elektrarni sledil solo bolgarskega plesalca in koreografa Iva Dimcheva z naslovom "Som Faves". Sicer pa bodo v sklopu Povečave izvedli še gledališki projekt Utopija, ki bo v nedeljo ob 22.00 v Kinu Šiška sklenil festival.

Plesni nomadi se predstavijo
Kratki rezi #3 bodo ponudili premiere sodobnoplesnih uprizoritev, ki sledijo idejam štirinajstih potujočih koreografov in plesalcev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Bolgarije, Švice, Nemčije in Izraela. Ti so letošnjo pomlad živeli, potovali in ustvarjali skupaj v okviru programa "Nomad Dance Academy". Selili so se v različne države, ki so jim dajale umetniško rezidenco z delavnicami, predavanji, srečanji z lokalnimi in mednarodnimi umetniki ter teoretiki.

Letošnji festival bo sklopu Kratki rezi #3 dodal poseben program izbranih reprezentativnih plesnih predstav, ustvarjenih v specifičnih pogojih plesnih skupnosti balkanske regije. Z razstavo izbranih plesnih videov zadnje petletke in njihovih historičnih referenc ter z diskusijami o plesnih potencialih regije in načinih sodelovanj pa bodo na festivalu odprli vprašanja o tem, na kakšen način lahko sodobni ples jugovzhodnoevropske regije ponudi evropski plesni pulziji specifično umetniško razliko, so sporočili organizatorji festivala.