V ponedeljek je namreč odstopil dozdajšnji ravnatelj Igor Samobor. Kot je dejal Samobor, razlogi za odstop niso osebne narave in je odločitev posledica odlašanja s prenovo gledališke zgradbe, ki se pojavlja v mandatu ministra za kulturo Vaska Simonitija.

SNG Drama Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
SNG Drama Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter Sindikalna konferenca kulturnih organizacij Sviza menita, da ravnatelja oziroma ravnateljico skladno z zakonom o uresničevanju javnega interesa za kulturo na podlagi javnega razpisa imenuje ustanovitelj javnega zavoda, seveda po predhodno pridobljenem mnenju sveta in strokovnega sveta. Kot so zapisali, namreč prav ti "tvorijo javni zavod SNG Drama Ljubljana in so zaslužni za njegovo delovanje ter tako nesporno upravičeni do kakovostnega in strokovnega vodstva".

Sorodna novica Samobor o Simonitiju: "Večina drugih ministrov se vsaj formalno trudi spoštovati svoj resor"

Glede na to, da je ena od možnosti, ki jo dopušča zakon, tudi ta, da ustanovitelj javnega zavoda ob javnem razpisu neposredno povabi h kandidaturi še druge posameznike, pa je Sviz v pozivu poudaril pričakovanje, da resorno ministrstvo navedene možnosti ne bo zlorabilo.

Zapisali so še, da zaposleni in druga zainteresirana javnost pričakujejo, da bo kandidat, imenovan na funkcijo ravnatelja, oseba, ki bo poznala področje dela SNG-ja Drama Ljubljana, ki bo dokazljivo imela ustrezne vodstvene sposobnosti in bo izpolnjevala vse zakonske pogoje, ki so zahtevani za opravljanje funkcije direktorja omenjenega javnega zavoda.

Sorodna novica "Odstop Samoborja kaže brati v širšem kontekstu nezaslišanega lomastenja po (živi) kulturi"

Sindikat je spomnil še na ključno nalogo, ki jo ima ravnatelj oziroma ravnateljica – tj., da zastopa, predstavlja in organizira delo zavoda za opravljanje nalog, ki so opredeljene v sklepu o ustanovitvi. Dobra organizacija dela namreč predstavlja temelj za to, da delovni proces poteka nemoteno in da se izvršujejo pravice zaposlenih. Mednje spada tudi pravica do varnega in zdravega delovnega okolja ter ustreznih delovnih pogojev. Zaposleni v ljubljanski Drami v skladu s tem pričakujejo nadaljevanje in čimprejšnje dokončanje nujne obnove Drame, so zapisali.

Sorodna novica "Minister ni prekinil financiranja, niti ni zadržal ali odrekel svoje naklonjenosti"

Sviz ob vsem zapisanem od resornega ministrstva pričakuje tudi, "da bo zagotovilo, da bodo zaposleni v SNG-ju Drama Ljubljana pravočasno in redno obveščeni o vseh zadevah, ki se tičejo nadaljnjih sprememb v povezavi s predčasnim odstopom zdajšnjega ravnatelja in imenovanjem novega kandidata".

Odziv Društva gledaliških režiserk in režiserjev na odstop Samoborja
Na razmere so se odzvali tudi v Društvu gledaliških režiserjev, kjer z ogorčenjem spremljajo zavlačevanje prenove. Prenova dotrajane gledališke zgradbe SNG-ja Drama Ljubljana je v javnem interesu, so zapisali.

V društvu pozivajo vse odgovorne na ministrstvu za kulturo, da nemudoma omogočijo nemoteno nadaljevanje sanacije dotrajane gledališke zgradbe, ki po njihovih besedah "vse bolj postaja tudi simbol sramotnega odnosa trenutne politične garniture do slovenske kulture", še piše v pozivu, ki ga podpisuje upravni odbor Društva gledaliških režiserjev.

Nespoštovanje zavez glede prenove gledališke hiše
Samobor je ob svojem odstopu z mesta ravnatelja ljubljanske Drame kot razlog za to odločitev po osmih letih, odkar vodi to institucijo, navedel nespoštovanje zavez glede prenove gledališke hiše. Glavne očitke je naslovil na zdajšnjega ministra za kulturo Simonitija, ki da je dozdajšnja dogovarjanja glede financiranja prekinil.

Simoniti je v sredo v pogovoru za TV Slovenija povedal, da do Samoborja nima osebnih zamer. Prav tako je zagotovil, da se bo postopek obnove zgradbe nadaljeval. Za obnovo bi po novem osnutku Nacionalnega programa za kulturo namenili 21 milijonov evrov, polovico manj, kot je bilo predvideno sprva.

Po njegovih besedah je bil projekt izvorno ocenjen na okoli 60 milijonov evrov brez davka oziroma okoli 75 milijonov evrov z davkom. Nato se je ocena zmanjšala na 45 milijonov evrov brez davka. "To so izredno velike številke, ki zahtevajo seveda tudi natančne odgovore tistega, ki to financira," je poudaril. Samobor je v četrtkovem odzivu ministru med drugim očital, da je številke glede ocenjene vrednosti prenove navajal iztrgane iz konteksta.

Minister je v Odmevih tudi povedal, da se bo proces prenove Drame nadaljeval, a pod pogoji transparentnosti, jasnosti in nedvoumnosti. Samobor ministrovih pozivov k večji transparentnosti ne razume. "Prej bi jaz prosil za večjo transparentnost. Tudi po ministrovem soočenju v Odmevih je bilo jasno, da brez prave argumentacije zvrača krivdo na druge, da poskuša populistično vznemiriti javnost z insinuacijami o davkoplačevalskem vložku v kulturo ... češ da kultura ne ve, kaj dela," je zapisal.

Minister Simoniti pojasnjuje svojo stran zapletov pri prenovi SNG Drama
Igor Samobor o odstopu s čela Drame