Iz predstave Stoletje mjuzikala. Foto: Jaka Varmuž
Iz predstave Stoletje mjuzikala. Foto: Jaka Varmuž

Direktor Danijel Malalan si je zamislil sezono, polno zgodb, ki vabijo na "puhasti oblak" večplastne gledališke umetnosti, na katerega bo izrazito zapihal veter petja in glasbe, so sporočili iz gledališča.

Novo sezono, naslovljeno Časovne esence – Čudovita faza 2, bo 25. septembra odprla nova koprodukcija primorskih gledališč Stoletje mjuzikla. Glasbeno-gledališka koprodukcija češkega avtorja in režiserja Stanislava Moše predstavlja in povezuje prepoznavne odlomke iz muzikalov v zaokroženo celoto, ki jih bo povezoval narator, obenem tudi dirigent. Predstava je bila predpremierno uprizorjena na Primorskem poletnem festivalu.

Zvezdni trenutki muzikala
Skoznjo predstavljajo razvoj žanra, prelomnice v njegovi zgodovini in najvidnejše ustvarjalce na področju muzikala, med katerimi so Galt MacDermot, Claude-Michel Schönberg, Andrew Lloyd Weber, Frederick Loewe, Frank Wildhorn, John Kander, Leonard Bernstein, Jerry Herman, George Gershwin.

Na koncertnem šovu bodo sodelovali pevka Tinkara Kovač, češki interpret muzikalov Petr Gazdik, igralca tržaškega gledališča Lara Komar in Primož Forte, tržaška igralca iz novogoriškega gledališča Patrizia Jurinčič in Jure Kopušar ter Anja Drnovšek in Rok Matek iz Gledališča Koper. Dirigent je Patrik Greblo.

Kdo je videl Coco?
V koprodukciji s ŠKUC Gledališčem Ljubljana bodo v predstavi Kdo je videl Coco? Maje Gal Štromar v režiji Yulie Roschina uprizorili zgodbo o modni ikoni in najbogatejši poslovni ženski 20. stoletja Coco Gabrielle Bonheur Chanel. Uprizoritev ponuja preplet notranjega dialoga med dvema igralkama – Majo Blagovič in Laro Jankovič, ki predstavlja javno in notranjo osebo in se v psevdobiografiji sprašuje, kdo je resnično videl in spoznal gospo Gabrielle Chanel, so zapisali v tržaškem gledališču.

Vladimir Jurc v predstavi o Artemisii Gentileschi. Foto: Luca Quaia
Vladimir Jurc v predstavi o Artemisii Gentileschi. Foto: Luca Quaia

Ob kontroverzni modni oblikovalki, ki je s svojo ekstravaganco, neprilagodljivostjo in samosvojo držo navduševala številne, bo, kot so zapisali v SSG-ju, svoj prostor v sezoni našla tudi renesančna slikarka in zagovornica ženskih pravic Artemisia Gentileschi. Zaživela bo v predstavi Line Marrazza Artemisia Gentileschi – Srečanje, v kateri bo med drugim prikazan odnos med njo in njenim patriarhalnim očetom, slikarjem Oraziom, pri katerem je bila vajenka. V naslovni vlogi bo nastopila Nikla Petruška Panizon ob Vladimirju Jurcu.

V sodelovanju s SiTi Teatrom pripravljajo glasbeno-gledališko predstavo Čudovita, ki po besedah Jureta Karasa govori o "sodobni mantri uspeha na vseh področjih in o njenih tudi smešnih posledicah". Režiserka bo Tijana Zinajič, v naslovni vlogi pa se na tržaški oder vrača Vesna Pernarčič.

Od stare Mezopotamije do dvora sončnega kralja
S koprodukcijo Dišeče skrivnosti, pri kateri bosta sodelovala Zavod Senzorium in Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), pa se na oder SSG-ja vrača Barbara Pia Jenič. Predstava bo ponudila sugestivno potovanje skozi čas in prostor parfumov. Protagonist bo raziskoval vlogo in moč vonjav od stare Mezopotamije do dvora sončnega kralja, od industrijske revolucije do sintetičnih parfumov.

O lažnem idealiziranju minljivih mitov
O površnosti sodobne družbe, predvsem o lažnem idealiziranju minljivih mitov, pa bo spregovoril otroški muzikal Gregor in Silvija, nova predstava za najmlajše v produkciji SSG-ja. Besedilo Michaela Colemana in Tima Warnesa je priredila in bo režirala goriška ustvarjalka Jasmin Kovic.