Legenda pravi, da je v davnih časih na Mariborskem otoku živela prelepa Kačja kraljica ... Foto: LGM
Legenda pravi, da je v davnih časih na Mariborskem otoku živela prelepa Kačja kraljica ... Foto: LGM

Predstavo bo mogoče spremljati tudi v neposrednem spletnem prenosu, na kanalu SIMS Gledališča Ane Monro.

Predstavo Srečanja v času, ki bo doživela premiero drevi ob 20. uri, so pripravili v Narodnem domu Maribor v sodelovanju z Gledališčem Ane Monro in Lutkovnim gledališčem Maribor.

Hudomušna tapiserija dogodkov
"Vsakemu javnemu prostoru njegovo pravo vrednost dajo šele ljudje, ki ga uporabljajo; ulično gledališče pa ima to krasno sposobnost, da lahko pričara vsebine in z njimi začara prostore ter jih tako vsaj za nekaj trenutkov napravi drugačne," je povedal režiser in idejni vodja predstave Goro Osojnik iz Gledališča Ane Monro.

Dodal je, da je "Vojašniški trg zaradi svoje sestavljenosti predstavljal izziv, ki je kar klical po lokalni vsebini. Zato smo k sodelovanju povabili Mariborčane, ki so nam pomagali poiskati bolj ali manj (ne)znane mariborske zgodbe in jih stkati v pisano in malce hudomušno tapiserijo dogodkov, ki so se nekoč že – ali pa tudi ne – zgodili prav na tem trgu."

Pri pripravi predstave so z besedili in zgodovinskimi viri pomagali Polona Prosen, Vid Kmetič, Marko Brumen, Maja Pegan in Jana Zadravec. Kot pripovedovalec nastopa Rok Kušlan, ob njem pa med drugim nastopajo še Anže Mohorič, Barbara Jamšek, Miha Bezeljak, Uroš Kaurin in Ankica Radivojević. Avtor glasbe je Goran Završnik.

Legenda pravi, da je nekoč v davnih časih na Mariborskem otoku živela kraljica. Kačja kraljica. Prelepa bela kača z zlato krono na glavi je v svoj čarni ris mamila mariborske mladeniče, ki se jim je zahotelo zlata in draguljev. A strupeni gadi, ki so zaklad čuvali, so številne pognali v smrt med dravskimi valovi. Ob taisti reki je bil nekoč v davnih časih kotiček, ki je živel že v pradavnini, v železni dobi. Nato je zavetje nudil Keltom in Rimljanom, Germanom in Slovanom. Po tiho jih je spremljal skozi zgodovino, se z njimi spreminjal, rasel in padal, cvetel in propadal. Danes mu pravimo Vojašniški trg. In spet cveti, in spet živi!

avtorji predstave

Mestni trg, ki je zaživel že v 11. stoletju
Revitalizacija obstoječega Vojašniškega trga z delno rekonstrukcijo srednjeveškega zidu predstavlja kompletno prenovo trga, ki je na tem mestu nastal že v 11. stoletju. Obnovitvena dela so se začela sredi leta 2020, projekt pa poleg trga zajema še obnovo Sodnega stolpa in nekdanje hladilnice, v kateri so uredili Muzej najstarejše trte na svetu.

Sorodna novica V Mariboru si želijo, da Vodni stolp postane prvovrstna turistična točka

Obnovljen je tudi objekt Pri treh babah, kjer je načrtovana ureditev Lutkovnega muzeja, že vzpostavljen pa je informacijski center za Center Minoriti, ki obsega lutkovno gledališče, zunanji avditorij in Minoritsko cerkev.

Več kot 200 kulturnih prizorišč
V Narodnem domu Maribor so veseli, da je ta del mesta, ki je nekoč kazal precej klavrnejšo podobo, eno od prizorišč Festivala Lent, ki poteka v njihovi organizaciji. Kot so sporočili, z načrtnim odkrivanjem pozabljenih in večkrat zanemarjenih kotičkov mesta, ki so jih "v treh desetletjih uspešno spremenili v kar 230 različnih prizorišč festivalov, koncertov in predstav", v Narodnem domu Maribor ne izpolnjujejo "zgolj svojega poslanstva – kulturo iz dvoran pripeljati med ljudi", temveč mestnim ulicam in trgom podarjajo utrip in življenje.