Šentjakobsko gledališče v sezono 2009/10 stopa z novimi upravnimi in vadbenimi prostori na Vodnikovem trgu 5, medtem ko bodo predstave še vedno v dvorani na Krekovem trgu 2, ki si jo gledališče zdaj deli z Lutkovnim gledališčem Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO
Šentjakobsko gledališče v sezono 2009/10 stopa z novimi upravnimi in vadbenimi prostori na Vodnikovem trgu 5, medtem ko bodo predstave še vedno v dvorani na Krekovem trgu 2, ki si jo gledališče zdaj deli z Lutkovnim gledališčem Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Čušin
Gregorja Čušina, ki je bil do letošnje sezone umetniški vodja Šentjakobskega gledališča, je zamenjal Jaša Jamnik. Foto: MGL

Aprila so v Šentjakobskem gledališču sklenili kompromis z ljubljansko občino: uradni in vadbeni prostori gledališča so se tako s septembrom preselili na Vodnikov trg 5, medtem ko si oder in dvorano na Krekovem trgu 2 delijo z Lutkovnim gledališčem Ljubljana. In kot pravi direktor gledališča Srečko Kermauner, imajo v novih upravnih prostorih več prostora, kot so ga imeli do zdaj.

Vadbeni prostori so za zdaj še v procesu obnavljanja, trenutno je končana prva faza. Gre pa za dva prostora; eden bo namenjen bralnim vajam, v drugem si prizadevajo urediti neke vrste nadomestni oder, saj bo oder v Šentjakobski dvorani zdaj, ko z njim razpolagata dve gledališči, manjkrat na voljo za vaje.

Sezona za komedije
Z Mestno občino Ljubljana so se dogovorili, da se obnova vadbenih prostorov nadaljuje v prihodnjem letu in da bo v enem letu končana, do takrat pa, kot je dejal Kermauner, upajo, da bodo s strpnim in pametnim delom ter načrtovanjem dela uspešno izvedli sezono 2009/10, ki je za Šentjakob že devetdeseta. Z njo se tudi že začenjajo priprave na počastitev 90. obletnice Šentjakobskega gledališča, ki se bo okrepilo v sezoni 2010/11.

Letošnja sezona se bo za Šentjakobsko gledališče začela 2. oktobra, ko bodo premierno uprizorili komedijo Milana Grgića Zbudi se Katka v režiji Borisa Kobala. Sledila pa bo še predstava J. Poireta Tičja kletka v režiji in priredbi Gašperja Tiča, kot tretjo bodo premierno uprizorili predstavo Govedina Milana Jesiha, ki jo bo režiral Jaša Jamnik. Sezono bodo sklenili z Velikim diktatorjem v režiji in priredbi Tijane Zinajić.

Logistične težave in nov zagon
Nov umetniški vodja gledališča Jaša Jamnik, ki je nasledil Gregorja Čušina, upa, da bo nova sezona okrnjenim prostorskim možnostim navkljub tako uspešna kot prejšnje, saj jim, kot je dejal, lahko take "gverilske situacije" dajo samo še nov zagon. Igralec in član mediacijske skupine Gašper Tič pa je na novinarski konferenci povedal, da so lahko nekatere logistične težave, ki nastajajo v povezavi z novimi prostori za gledališče, kot je Šentjakobsko, le spodbuda in morajo prinesti le še več poleta.

Usklajevanja z Lutkovnim gledališčem Ljubljana bodo potrebna predvsem glede uprizarjanja predstav na Šentjakobskem odru, ki ga je Šentjakobsko gledališče prej imelo le zase. Še posebej bo v tem kontekstu po Kermaunerjevih besedah problematičen december, ki je za vsa gledališča tudi zaradi dohodka pomemben mesec.