New York leta 1993 je daleč od kraljevih Teb, a dramatik Janusz Glowacki je večne teme prenesel v sodobni kontekst. Foto: Loški oder
New York leta 1993 je daleč od kraljevih Teb, a dramatik Janusz Glowacki je večne teme prenesel v sodobni kontekst. Foto: Loški oder

Predstava bo na sporedu 5. aprila ob 19.30.

Sorodna novica Matiček za najboljšo predstavo v roke ustvarjalcev Antigone v New Yorku

Septembra lani je žirija Linhartovega srečanja, ki ponuja pregled najboljšega v ljubiteljskem gledališču, komični drami Antigona v New Yorku podelila nagrado za najboljšo predstavo v celoti. Ocenili so namreč, da drama Janusza Glowackega v izvedbi in produkciji Loškega odra "tudi po tridesetih letih od njenega nastanka izvrstno ujame aktualnost te drame. Adut uprizoritve je med drugim njena dramaturška večplastnost, saj vzporedno problematizira aktualna družbenopolitična vprašanja o socialni izključenosti manjšin in nasilja, sočasno pa razkriva tudi skrajno intimne in temeljne postulate človekove eksistence."

Antigona v New Yorku, ki se motivno naslanja na Sofoklejevo tragedijo, je zgodba o brezdomki, ki namerava ukrasti truplo svojega mrtvega ljubimca in ga pokopati v mestnem parku. Pomagata ji dva pajdaša z ulice, a nekako v roke dobijo napačno truplo, na grbo pa cel kup težav.

Matičke so prejeli še igralci iz te predstave: Jan Bertoncelj za vlogo Policista ter Bojan Trampuš in Matej Čujovič za igralski dvojec v vlogah Saše in Bouhce.

"Njegova vizualna uniformiranost in izčiščena dikcija sta predirljivi in surovi, a vendar nadvse verjetni," je žirija zapisala o Bertoncljevem Policistu.

Saša in Bouhca, ki sta "kot karakterja kot dan in noč, a ravno v tej raznolikosti najdeta impulz za igralsko prepletanje in dopolnjevanje. Vlogi sta ustvarila z navidezno lahkotnostjo, ki pa jo poganja izjemno natančna in premišljena notranja razčlenjenost zapletenih psiholoških stanj."