Predstavo, izvedeno na posneto glasbo, si je mogoče v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma ogledati danes ob 17. in 20. uri.

V dvojni ženski glavni vlogi pleše ukrajinska primabalerina Gana Muromceva. Foto: Cankarjev dom
V dvojni ženski glavni vlogi pleše ukrajinska primabalerina Gana Muromceva. Foto: Cankarjev dom

Labodje jezero je znamenita vznemirljiva zgodba, ki že skoraj stoletje in pol navdušuje občinstva po svetu. Govori o princu Siegfriedu in njegovi ljubezni do princese Odette, ki jo je zlobni čarovnik Rotbart spremenil v laboda. Lepota in drama pristnega romantičnega baleta, dvojna ženska glavna vloga, kombinacija vznesene glasbe P. I. Čajkovskega in plesnega razkošja gledalca popeljejo v čarobni svet jezer, gozdov, palač in večne ljubezni ter tako nagovarjajo vse generacije, piše v napovedi.

Ohranjanje tradicije ob raziskovanju sodobnih elementov
Ob Gani Muromcevi v osrednjih vlogah v predstavi plešeta Vladislav Melnik in Ivan Žuravlev. Ukrajinski klasični balet je mednarodno priznan ansambel, v katerem so prvovrstni plesalci, solisti in prvaki ukrajinskih ter evropskih narodnih gledališč.

Primabalerina Gana Muromceva. Foto: opera.hu
Primabalerina Gana Muromceva. Foto: opera.hu

Ansambel se posveča ohranjanju tradicije klasičnega baleta in nenehnemu raziskovanju sodobnih plesnih elementov. Na njegovem repertoarju so ob Labodjem jezeru med drugim še klasike, kot so Hrestač, Giselle in Trnuljčica. Kljub razmeram zaradi omejitev, povezanih s pandemijo koronavirusa in nato še rusko invazijo, jim je v sezoni 2021/2022 uspelo odplesati 90 predstav v Italiji in Nemčiji ter na Slovaškem, Hrvaškem, Danskem, Švedskem in Norveškem, so poudarili v Cankarjevem domu.

Iz Kijeva v Budimpešto
Večkrat nagrajena ukrajinska primabalerina Gana Muromceva je leta 2013 diplomirala na Državni pedagoški univerzi Dragomanova. V času študija je začela sodelovati z Državnim gledališčem Tarasa Ševčenka v baletnem zboru. Leta 2014 je postala prvakinja baletne skupine. Pred dvema letoma pa balerina Narodnega ukrajinskega gledališča, še istega leta pa je po ruski invaziji postala članica baletne skupine Madžarskega narodnega opernega gledališča.