Predsednica države Nataša Pirc Musar z letošnjimi nagrajenci in ministrico za kulturo Asto Vrečko. Foto: BoBo
Predsednica države Nataša Pirc Musar z letošnjimi nagrajenci in ministrico za kulturo Asto Vrečko. Foto: BoBo
Sorodna novica "Umetniki so z imaginacijo sposobni posvetiti v notranjost stvari, ljudi in dejstev"

Dodala je, da smo ljudje "raznoliki in svojevrstni, a hkrati neodtujljivi deli nečesa večjega od nas samih – človeštva in družbe. Slovenski kulturni praznik potrjuje, da se Slovenke in Slovenci tega zavedamo že zelo dolgo in da kulturi s ponosom priznavamo, da je eden od temeljev naše narodne samobitnosti in države, ter da smo hvaležni, da je tako."

Nadaljevala je: "Če se ozremo onkraj meja naše domovine v daljni svet, lahko vidimo, kako zelo pomembno in še zdaleč nesamoumevno je, da lahko 'svojo' kulturo svobodno oblikujemo in izražamo, smo nanjo odkrito in iskreno ponosni in tudi kritični. Da ne obstaja ena kultura, ki jo je nekdo določil kot 'pravo in edino', ljudje pa jo moramo brezpogojno sprejeti ter svoje občutenje, ustvarjalnost in izraznost prilagoditi stenam takšne majhne skrinjice, prepolne siromašne samote," je še zapisala predsednica republike v poslanici.

Sorodna novica Asta Vrečko: "Ponosni smo lahko na dosežke naših javnih zavodov, nevladnih organizacij in umetnikov"

Ob slovenskem kulturnem prazniku je čestitala vsem sodržavljanom in jim zaželela, da kulturo v vsej njeni raznolikosti spoštljivo, doživeto in ponosno proslavljajo vsak dan, kjer koli že so. "Tudi to bo pripomoglo k izpolnitvi besed 'da koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan', ki jih je zapisal imenitni pesnik, po katerem današnji praznik nosi ime," je še zapisala.

Ob tem je čestitala letošnjim Prešernovim nagrajencem in nagrajencem Prešernovega sklada in jim izrazila hvaležnost za vse izjemne ustvarjalne dosežke in odličnost, ki jo izražajo in h kateri stremijo.

Golob: Smo tisto, kar smo, zaradi bogastva naše kulture

Prešernovih nagrajencev se je v poslanici spomnil tudi predsednik vlade Robert Golob, ki je zapisal, da današnji dan posvečamo prazniku kulturnega ustvarjanja in izjemnemu pomenu, ki ga kultura nosi v naši zgodovini. "Slavimo izjemne ustvarjalke in ustvarjalce, ki so skozi stoletja pustili neizbrisen pečat v slovenski kulturi in umetnosti, hkrati pa več pozornosti namenjamo tudi umetnikom in umetnicam, ki ustvarjajo danes in tako sooblikujejo narodovo prihodnost," je zapisal. Ob tem je dodal: "Spoštovanje do kulturnega ustvarjanja je ključno za oblikovanje nacionalne zavesti. Smo tisto, kar smo, zaradi bogastva naše kulture in zgodovinske dediščine."

Ob tem je vse povabil, da danes posvetijo čas kulturi in obiščejo kulturne ustanove.

Ministrica za kulturo: "Ne pozabimo na vrednost kulture in umetnosti vsak dan, skozi celo leto"
Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v video nagovoru ob slovenskem kulturnem prazniku povedala, da nam kultura in umetnost "omogočata, da se povezujemo z drugimi in izražamo svoje ideje in stališča". Ustvarjalnost ima po njenih besedah "moč, da sproža spremembe in postavlja vprašanja, ki so ključna za naša življenja".

"Kultura oblikuje našo skupnost in združuje ljudi, ne glede na njihovo politično pripadnost, versko prepričanje ali nacionalno identiteto," je povedala ministrica.

Na ministrstvu po njenih besedah podpirajo kulturne projekte in programe ter ustvarjalce in ustvarjalke, obnavljajo kulturno dediščino za naše zanamce, ob letošnjem kulturnem prazniku so v javno razpravo dali nov strateški načrt za kulturo.

"Praznujte letošnji praznik kulture s kulturnimi delavci, umetnostjo in umetnicami. Ne pozabimo na vrednost kulture in umetnosti vsak dan, skozi celo leto," je svoj nagovor sklenila ministrica.