Foto: Španski borci
Foto: Španski borci

"Subtilno lepa predstava" gostuje v okviru programa UVOZ/IZVOZ Zavoda EN-KNAP in 27. Festivala Mesto žensk. Predstavi, ki je na ogled nocoj, bo sledil pogovor z umetnico.

Meso, mišice in kosti samoroga
"Jaz, Chiara Bersani, visoka 98 cm, se razglašam za meso, mišice in kosti samoroga. Ker ne vidim v njegovo srce, mu bom poskušala vdahniti svoj dih in dati svoje oči. Privzela bom njegov videz; izdelala bom kostum, ki bo najprej oklep, nato koža. V dialogu med mojo formo, ki igra, in njegovo formo, ki odeva, bova odkrila najino gibanje, poljube, pozdrave, zehanje,"
je ob predstavi zapisala umetnica, ki je avtorica koncepta.

Foto: Španski borci
Foto: Španski borci

Predstava sestoji iz niza preprostih gibov, so opisali organizatorji, samorog pa se pomika po prostoru z neznatnimi, komaj opaznimi premiki, ki so vse vidnejši po zaslugi plesalkinih interpretativnih odlik. Kot še pravijo, na koncu fantazijsko bitje, ki ga performerka utelesi na odru, postane "srhljivo podobno človeku".

Raziskovanje, ki sloni na konceptu "političnega telesa"
Chiara Bersani je italijanska performerka in avtorica, ki je dejavna v uprizoritvenih umetnostih, gledališču in sodobnem plesu. Kot interpretatorka, režiserka in koreografinja se giblje med različnimi umetniškimi izrazi in vizijami.

Njeno avtorsko in interpretativno raziskovanje sloni na konceptu "političnega telesa" in praksah, ki telo urijo v navzočnosti in akciji. Vse to se udejanja v Nežnem samorogu (2018), predstavi, ki je leta 2019 prejela nagrado total theatre za plesne predstave na edinburškem festivalu Fringe. Predstava je vključena v platformo Aerowaves, Chiara Bersani pa sodeluje tudi pri projektu Advancing Performing Arts – Feminist Futures.