Vrhovno sodišče je potrdilo odločitev nižjega sodišča in dokončno zavrnilo izročitev Romana Polanskega ZDA. Foto: EPA
Vrhovno sodišče je potrdilo odločitev nižjega sodišča in dokončno zavrnilo izročitev Romana Polanskega ZDA. Foto: EPA
false
Poteza pravosodnega ministra je najverjetneje del "moralne revolucije", ki jo je v pretežno katoliški Poljski zagnala nova desničarska oblast. Foto: EPA

Vrhovno sodišče je o zadevi odločalo, ker je pravosodni minister Zbigniew Ziobro na sodišče maja vložil pritožbo na odločitev iz leta 2015, da Poljska ne izroči Polanskega, češ da nihče ne bi smel biti nad pravom. Zaslišanja se Roman Polanski, 83-letni francosko-poljski državljan, ki trenutno prebiva v Franciji, ni udeležil, tako da so ga zastopali odvetniki brez njegove navzočnosti, so poročali tamkajšnji mediji.

"Obtožen je grozljivega zločina proti otroku, posilstva otroka," je dejal minister Ziobro in se hkrati vprašal, ali lahko eminentni umetnik zagreši "posilstvo ali druge nizkotne zločine", medtem ko bo preprosti Poljak zanje resno kaznovan. Poteza pravosodnega ministra je najverjetneje del "moralne revolucije", ki jo je v pretežno katoliški Poljski zagnala desna stranka Zakon in pravičnost (PiS), ki je oblast prevzela pred letom dni.

Oktobra lani je namreč okrajno sodišče v Krakovu razsodilo, da Polanskega ne bi smeli izročiti ZDA. Ko se je novembra lani nato na oblast povzpel PiS, pa je Ziobro napovedal ponovno odločanje o tem primeru, češ da se želi izogniti "dvojnim merilom".

Priznal in pobegnil v Evropo
Polanskemu želijo v ZDA soditi zaradi spolnega odnosa s Samantho Gailey leta 1977 v Los Angelesu po fotografiranju. Komaj 13-letno Gaileyjevo, ki danes nosi priimek Geimer, naj bi takrat 43-letni Polanski omamil, nato pa z njo imel spolni odnos.

Sojenju se je Polanski izognil tako, da je priznal spolni odnos z mladoletnico, a je nato zaradi bojazni pred kaznijo zbežal iz ZDA. Zahtevo po izročitvi so ZDA vložile januarja lani.